Нова трійка студентських стартап-лідерів харківського Політеху

У НТУ «Харківський політехнічний інститут» визначили учасників V сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB. Стипендіатами стали три команди студентів із найкращими ідеями проєктів. Серед них — сервіс, що дозволяє відстежувати термін придатності продуктів і готових страв у холодильнику, гідрогелеві патчі для введення ліків в організм людини, система «розумний дім» з новою системою шифрування. Загалом у відбіркових пітчах брали участь 11 стартап-проєктів.

Автори проєктів 5-го сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB — науково-педагогічні працівники, молоді вчені, аспіранти та студенти Харківського Політеху. Відбір проходив в онлайн форматі, членами журі були представники ХПІ та Chernovetskyi Investment Group (CIG).

Стипендіатами від ХПІ стали такі проєкти:

  • Pocket Fridge — сервіс, що дозволяє відстежувати термін придатності продуктів та готових страв у холодильнику,
  • SmartHouse — система «розумний дім» з інноваційною системою шифрування,
  • Біологічно-активні антисептичні мікроігольчасті гідрогелеві патчі, що дозволяють вводити активні речовини та ліки в організм людини.

Тепер команди-розробники цих ідей протягом поточного навчального року удосконалюватимуть свої стартапи, отримуючи також менторську та фінансову підтримку. Основне завдання стартаперів ХПІ — створити продукт та почати його комерціалізувати. Підсумком 5-го сезону програми CIG R&D LAB у ХПІ стане визначення команди-переможця, яка отримає фінансування для подальшого розвитку проєкту. Зазвичай фінал програми відбувається наприкінці навчального року.

Зазначимо, що освітньо-стипендіальна програма CIG R&D Lab складається із трьох етапів: подання заявок (I етап); презентація відібраних проєктів експертному журі та відбір команд-стипендіатів (ІІ етап), визначення переможця (ІІІ етап).

У 2022/2023 навчальному році всього на конкурс було подано 43 заявки з ідеями для стартапів — це максимальна кількість за всі сезони програми CIG R&D LAB у ХПІ. З них одинадцять були відібрані для участі у пітчингу. За словами членів журі, всі 11 проєктів, що були представлені, виконані на високому рівні та актуальні при вирішенні складних сучасних науково-технічних завдань. Вони мають нові наукові рішення, об’єкти інтелектуальної власності, публікації у виданнях, а також впровадження у виробництво чи експериментальне випробування у реальному секторі економіки.

Представник Харківського Політехи у команді журі програми — заступник директора Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики Антон Дроздов.

Куратор програми від НТУ «ХПІ» — заст. завідувача науково-дослідної частини вишу Руслан Кривобок.

Довідка:

Проєкт CIG R&D Lab реалізується у межах меморандуму між НТУ «ХПІ» та CIG, який було підписано у серпні 2018 року.

За підсумками першого сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D Lab від Chernovetskyi Investment Group (CIG) переможцями від НТУ «ХПІ» стали такі стартап-проєкти, як «Інноваційний проєкт: розробка технології виробництва люмінесцентної тротуарної плитки» та «Реконструкція та модернізація теплоенергетичного сектору Харкова». Лідери другого сезону — чат-бот психолог із штучним інтелектом «Elomia» та проєкт «Space Ceramic» — технологія виробництва елітної лицьової цегли та керамічної черепиці з декоративним металевим покриттям. Переможці третього сезону — бездротова технологія передачі енергії на великі відстані з малими втратами «WeLight» та генератор озону для знезараження поверхонь та об’єктів «Opty team». Серед кращих учасників четвертого сезону: TER-SAS — розробка, яка вирішує проблему з утилізацією стоків, що містять сульфатну кислоту; Pretty Ukraine — мобільний додаток для дітей про історію України з елементами гейміфікації; HuGP — технологія, яка допоможе перейти з неекологічних полімерних пакувальних матеріалів на екологічно безпечні.

Chernovetskyi Investment Group (CIG) — одна з найбільших інвестиційних компаній на ринку СНД, була заснована у 2013 році. Докладніше: http://cig.vc/

3_SmartHouse_all1
2_Food Pitch
8_Патчі_презентация_GELBION