ХПІ — учасник чотиристороннього Меморандуму про співпрацю для підвищення якості медицини

Національний технічний університет «ХПІ» уклав Меморандум про співпрацю та партнерство з трьома провідними установами у галузі науки та техніки. Серед них: Національна академія медичних наук України, Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса», Військово-медичний клінічний центр Північного регіону. Документ передбачає науково-технічну, лікувально-практичну та дослідницьку співпрацю для підвищення якості високоспеціалізованої медичної допомоги. Підписання відбулося у межах святкування 30-річчя Національної академії медичних наук України у Харкові. Серед учасників заходу — керівництво Академії, науковці, медики, військовослужбовці, співробітники інститутів. Також було вручено нагороди за вагомий особистий внесок у забезпечення обороноздатності та безпеки України. Зокрема, відзнаки Начальника Військово-медичного клінічного центру Північного регіону був удостоєний ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол.

Підписаний Меморандум сприятиме співпраці у галузі медицини, медичної науки та практики, зміцненню відносин між установами, а також підвищенню якості високоспеціалізованої медичної допомоги для військовослужбовців Збройних сил та цивільного населення України. Співробітництво відбуватиметься шляхом:

  • об’єднання зусиль із застосуванням власного досвіду та знань,
  • проведення наукової, лікувально-практичної, науково-технічної та дослідницької діяльності, здійснення спільних наукових досліджень,
  • залучення співробітників установ-учасників меморандуму до проведення конференцій, семінарів, симпозіумів та лікувально-практичної роботи,
  • проведення консультацій щодо впровадження на належному рівні сучасних технологій медичної науки та практики.

Документ про кооперацію підписали: директор Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса» Олександр Клюєв, президент Національної академії наук України Віталій Цимбалюк, начальник Військово-медичного клінічного центру Північного регіону Едуард Хорошун, ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Для Харківського Політеху бути учасником цього Меморандуму — велика честь, наголосив у своєму виступі ректор Євген Сокол. «Я хочу сказати, що технічна підтримка медицини є дуже важливим кроком. Зараз у Європі та світі медичні установи є частиною і політехнічних інститутів. Нам треба розуміти, що той рівень апаратури, який сьогодні наявний у медицині, потребує обслуговування фахівцями з медичної електроніки. Тоді все буде гаразд. І зі свого боку Харківський Політех зробить усе можливе, аби допомогти у розвитку медичної галузі в Україні», — сказав Євген Сокол.

Також під час заходу було вручено пам’ятні знаки — «Відзнаку начальника Військово-медичного клінічного центру Північного регіону». Їх отримали: ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол, директор ННЦ ІСЕ Олександр Клюєв, президент НАМН України Віталій Цимбалюк, директор Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова Олександр Усенко. Відзнаки присудили «за вагомий особистий внесок у забезпечення обороноздатності та безпеки України, зразкове виконання професійного обов’язку, бездоганну службу, високий професіоналізм і проявлені при цьому гуманізм і людяність, сприяння Силам оборони держави у відбитті агресії з боку російської федерації, з нагоди 30-річчя академії медичних наук України».

Зі свого боку ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол привітав НАМН України з ювілеєм та вручив її президенту Віталію Цимбалюку подарунок: книгу про історію та сучасність Харківського Політеху та монету «Харків — місто герой».

Довідка:

Святкування 30-річчя Національної академії медичних наук України та підписання Меморандуму відбулося у Харкові 7 березня 2023 року. Серед учасників заходу, окрім підписантів Меморандуму, віце-президент Національної академії медичних наук України Ігор Лурін, директор Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова Олександр Усенко, представники 92-ї окремої механізованої бригади.

Національна академія медичних наук України (НАМН) — державна наукова організація з проблем медицини та охорони здоров’я, яка діє відповідно до законодавства України на самоврядній основі. До складу НАМН входить близько 40 провідних наукових установ медичної галузі. В Академії працюють понад 3 тисячі вчених, серед яких майже 2500 докторів і кандидатів наук. До персонального складу Академії входять 44 дійсних членів (академіків) та 85 членів-кореспондентів НАМН.