Стартап ХПІ з діагностики серцево-судинних захворювань виграв грант міжнародного фонду

Вчені НТУ «ХПІ» взяли участь у Science & Business — GIST Pitch Days, де презентували свій стартап Health Helper. В основі проєкту — безконтактні діагностичні методи для раннього виявлення серцево-судинних захворювань. За підсумками пітчингу харківські політехніки виграли грант у розмірі 5000 доларів для подальшого розвитку. Захід був організований в онлайн форматі для вчених та підприємців з готовими наукомісткими рішеннями.

До команди Health Helper увійшли представники кафедри підприємництва, торгівлі і логістики НТУ «ХПІ»: аспірант Павло Самус — головний оперативний директор (COO), доцент Ігор Соснов — головний менеджер та технічний директор (Chief Management and CTO), аспірант Євген Застьола — головний маркетинговий директор (CMO), професор Олена Сергієнко — голова компанії/фінансовий директор (CEO/CFO).

Стартап Health Helper брав участь у секції «Агротехнології та Біотехнології». Проєкт ХПІ представляє інноваційний пристрій, який забезпечує лікарям легкий та доступний спосіб діагностики хвороб серцево-судинної системи, надаючи точну медичну інформацію. Зокрема, це технологія вимірювання кровотоку та кров’яного тиску, що дозволяє стежити за своїм здоров’ям, розрахувати показники для ранньої діагностики захворювання. Пристрій доступний і компактний, здійснює швидке обстеження. Отриманих результатів достатньо для ранньої діагностики кров’яного тиску, стану судин, здоров’я серця, виявлення дефектів та тромбів. Прилад може бути використаний як у медичних закладах, так і в домашніх умовах.

За підсумками пітчингу проєкт ХПІ Health Helper отримав позитивні відгуки від журі і був нагороджений фінансовим грантом у розмірі 5000 доларів для подальшого розвитку.

«За фінансової підтримки, отриманої від GIST, ми плануємо відновити результати наших досліджень і продовжити розробку свого інноваційного діагностичного пристрою», — зазначили автори стартапу.

Крім Health Helper ХПІ, у цій категорії нагороду отримали ще чотири проєкти: InTempo, CheckEye, Anima; WildfiresUA — YourAirTest.

Ще однією секцією, у межах якої розглядалися українські стартапи, була охорона здоров’я.

Запис заходу можна переглянути на YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=boky9vNbf1I

Подія організована Українським фондом стартапів, Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством освіти і науки України за підтримки партнера — GIST (Ініціатива «Глобальні інновації через науку та технології» — Global Innovation through Science and Technology initiative) та спрямована на підтримку інновацій та підприємництва в Україні.

Довідка:

Science&Business — GIST Pitch Days — серія заходів для вчених та підприємців із готовими наукомісткими рішеннями. Перший пітч-день відбувся 8 березня 2023 року. Учасники презентували свої проєкти у напрямах «Охорона здоров’я» і «Агротехнології та Біотехнології». У категорії «Охорона здоров’я» гранти отримали 5 команд: Yes Straws, Foodwise, Pre-sowing seed treatment «Parostok», Agrobon:prelude, Biogenic silver. Другий пітч-день відбувся 16 березня з «Енергетики та екології» та «Промисловості та інфраструктури». Загалом свої проєкти представили сорок команд.

GIST (Ініціатива «Глобальні інновації через науку та технології» — Global Innovation through Science and Technology initiative) — проєкт Державного департаменту США, який розширює можливості новаторів у галузі науки та технологій у більш ніж 130 країнах з економікою, що розвивається.

Пітчінг (англ. pitch — виставляти на продаж) — усна чи візуальна презентація проєкту з метою знаходження інвесторів, які готові його фінансувати.

Кафедра підприємництва, торгівлі і логістики входить до складу Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу НТУ «ХПІ».