ХПІ — у фокусі американського журналу VOX

Репортерка американського журналу «VOX» Джен Кірбі провела серію онлайн інтерв’ю з керівництвом НТУ «ХПІ»: ректором Євгеном Соколом, проректором Магомедєміном Гасановим та завідувачем кафедри фізичного виховання Олексієм Юшком. Харківські політехніки розповіли про те, як університет працює в умовах російської військової агресії — про відновлення зруйнованих та пошкоджених будівель, збитки, навчання студентів, розвиток та плани на майбутнє.

Учасники інтерв’ю розповіли, що важливим питанням для ХПІ сьогодні є відновлення будівель та корпусів університету, які були зруйновані чи пошкоджені внаслідок російської військової агресії проти України. Весь цей час Харків, як і вся країна, страждає від ракетних обстрілів та бомбових ударів. Ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол зазначив, що попри військові умови, університет розвивається та проводить заняття. Також йшлося про Військовий інститут танкових військ НТУ «ХПІ» та соціальний статус студентів в умовах військового стану, про людські втрати вишу — загиблих студентів та викладачів.

Харківський Політех зіткнувся і з масштабними руйнуваннями будівель. Одна з них — спорткомплекс «Політех». Проректор НТУ «ХПІ» Магомедємін Гасанов та завідувач кафедри фізичного виховання Олексій Юшко поділилися своїми спогадами про цю жахливу подію, розповіли скільки коштів, за попередніми підрахунками, необхідно на відновлення будівлі. Джен Кірбі також цікавило, як відреагували студенти та співробітники на ситуацію з руйнуванням спорткомплексу, як вони зараз працюють та тренуються.

Американська журналістка зазначила, що у своїй статті хоче привернути увагу якомога більшої кількості людей до проблеми руйнування спорткомплексу ХПІ, університету та Харкова загалом. У розмові з харківськими політехніками Джен Кірбі згадала, що дуже любить баскетбол, у зв’язку з чим отримала запрошення від проректора ХПІ Магомедєміна Гасанова відвідати Харків та подивитися гру університетської баскетбольної команди «Політехнік». Він також пообіцяв подарувати вимпел цієї команди, для якої зруйнований спорткомплекс був домівкою.

Довідка:

Інтерв’ю у керівництва НТУ «ХПІ» репортерка американського журналу «VOX» Джен Кірбі брала в онлайн форматі. Спілкування відбулося протягом кількох днів — 3 та 6 квітня 2023 р.

VOX — американський веб-сайт, відкритий у квітні 2014 року, який належить Vox Media. Сфокусований на новинах та думках.