Харківський Політех організує науковий фестиваль до Дня світла

НТУ «ХПІ» запрошує школярів та їхніх батьків, вчителів, всіх охочих на «Міжнародний день світла». Подія відбудеться 13 травня на базі Полтавського політехнічного фахового коледжу НТУ «ХПІ» (м. Полтава). Початок об 11:00. Учасники зможуть долучитися до наукового фестивалю в стилі STEM, побачити лабораторно-експериментальні демонстрації та музей світла, перевірити свої знання у вікторинах та інших інтерактивних науково-популярних заходах. Подію організовано у межах Всесвітньої ініціативи UNESCO: Світло, що дає надію! Участь безкоштовна.

Місце: Полтавський політехнічний фаховий коледж НТУ «ХПІ», м. Полтава, вул. Пушкіна, 83а. Початок о 12:00.

ПРОГРАМА:

12:00 — урочисте відкриття

12:15 – 16:00 — інтерактивна програма:

  • майданчик «Досліди та експерименти» (1 поверх) — лабораторно-експериментальна зона (майстер-класи, воркшопи, сучасні електричні прилади та пристрої, 3D принтери, роботи, система «розумний дім», електровелосипеди та багато іншого), експонати від гостей та партнерів заходу;
  • майданчик «Екскурсії» (2 поверх) — лабораторія та музей світла (початок о 12:30, 13:30, 14:30 та 15:30 групами до 30 осіб (реєстрація на 1-му поверсі), гуртки з робототехніки та авіамоделювання, демонстрація сучасних верстатів ЧПК, робототехнічних приладів та пристроїв, локації IT напрямку (комп’ютерна програма-гра «Військовий тренажер»), тренінг з  управління дронами, експонати від гостей та партнерів;
  • майданчик «Вікторини та ілюзії» (3 поверх) — зал оптичних ілюзій, коворкінг науково-популярних вікторин в Kahoot (переможці отримають призи), фотозона.
  • також протягом всього фестивалю учасники можуть взяти участь у конкурсах та розіграшах від студентського самоврядування ХПІ;
  • для шанувальників фізичної культури турнір з волейболу (початок об 11:00).

16:00 — закриття фестивалю.

Організатори — молоді вчені НТУ «ХПІ» та викладачі Полтавського політехнічного фахового коледжу НТУ «ХПІ». Мета — мотивувати учнів шкіл, коледжів та закладів професійно-технічної освіти до навчання шляхом наочних демонстрацій, майстер-класів, вікторин та інших методів STEM-освіти; надати учасникам усвідомлення, що знання важливі для відновлення нашої батьківщини та покращення світу.

«Майбутнє наших дітей в наших руках лише тимчасово. Вже незабаром відновлення країни та наше майбутнє буде в їхніх руках! Зараз українці розуміють, як важко без світла, як важливе воно для суспільства. Разом з боротьбою за нашу Незалежність, ми боремось й за збереження та відновлення інфраструктури, виховуємо та даємо освіту новому поколінню українців. Участь у заході безкоштовна — знання безцінні! Долучайтесь!», — говорять організатори.

Довідка:

Міжнародний день світла відзначається щороку з моменту першого успішного випробування роботи лазера. Лазер є чудовим прикладом того, як наукове відкриття може принести революційну користь суспільству в техніці, комунікаціях, охороні здоров’я та багатьох інших галузях.

Широка тема світла дозволяє поєднати багато різних секторів суспільства в усьому світі та продемонструвати, як наука, технології, мистецтво та культура можуть допомогти досягти цілей UNESCO — всебічної освіти, рівності та миру. Саме сьогодні, як ніколи, ця глобальна ініціатива важлива.

НТУ «ХПІ» бере участь у святкуванні та проведенні наукових фестивалів Дня світла з 2018 року за підтримки таких організацій: UNESCO, SPIE, the international society for optics and photonics. Молода вчена НТУ «ХПІ» та співорганізаторка заходів Ксенія Мінакова є представником UNESCO, а саме його Національного вузла в Україні.