ХПІ організував масштабний науковий фестиваль у Полтаві

Науковий фестиваль, присвячений Міжнародному дню світла, з гаслом «Світло, що дає надію!» організував НТУ «ХПІ». Подія відбулася 13 травня у Полтавському політехнічному фаховому коледжі НТУ «ХПІ». Учасники мали можливість побачити різноманітні наукові демонстрації з фізики, хімії, енергетики, IT, відвідати музей світла, виставки, лекції та майстер-класи, перевірити свої знання у вікторинах, а також фізичну силу у спортивних змаганнях. Серед представлених експонатів, які можна було не лише подивитися, а й протестувати, були дрони, роботи, лазери, симулятор протитанкового ракетного комплексу та багато іншого. Подія організована у межах Всесвітньої ініціативи UNESCO.

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол: «Я вітаю всіх учасників із Днем науки та Днем світла! Безумовно, війна зруйнувала багато чого в нашому житті, але важливо, що ми в жодному разі не зупиняємось, а рухаємося вперед! Наша головна мета — не лише дати студентам актуальні знання, а й навчити їх знаходити нові напрями, опановувати нові вміння та робити важливий внесок у розвиток нашої економіки. Без наукових досліджень та розробок ми не зможемо нічого досягти. За цих складних воєнних часів нам необхідно й далі працювати на оборону нашої країни. Ми дуже раді, що Полтавський політехнічний коледж дав нам можливість зібратися та поспілкуватися зі школярами, абітурієнтами, аби кафедри презентували свої напрацювання. І це дуже важливий крок під час війни, коли люди відчувають, що життя триває, що ми сьогодні рухаємося вперед. Попри усі складні обставини, у яких ми знаходимося, ми готуємося до того, що коли настане мир, ми маємо відновити нашу Україну».

Після цього гості фестивалю могли вибрати собі заняття до душі: взяти участь у демонстраціях та дослідах, відвідати лекцію чи майстер-клас, чи інші інтерактиви. Програма Дня світла була розроблена вченими та студентами Харківського Політеху, які презентували учасникам свої розробки.

Один із організаторів фестивалю, відповідальний секретар приймальної комісії НТУ «ХПІ» Сергій Петров розповів, що університет вперше за кілька років, після карантину через Covid-19 та повномасштабного вторгнення Росії, повернувся до офлайн формату: «Це дуже важлива подія для ХПІ та для наших гостей, тому що ми повернулися до улюбленого формату — до наукового фестивалю в стилі STEM наживо: з дослідами, експериментами, майстер-класами та воркшопами, а також новинкою — Kahoot-вікторинами. Ми бачимо, що нашим гостям це подобається. Тож далі буде!».

Місія Дня світла — поширювати знання про важливість світла у науці, освіті, суспільстві, спорті, у всіх сферах життя, зазначила організаторка події, представниця Національного вузла UNESCO в Україні, доцентка кафедри фізики НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова: «Цього року тема фестивалю актуальна — «Світло, що дає надію». Минулий рік для нас був дуже важким, але наша країна вийшла з нього сильнішою. Нам усім не вистачало цього свята науки, наукових експериментів, спілкування наживо зі студентами та учнями. Бачите цих дітей, їхнє захоплення? Блиск у їхніх очах — це те, що дає мені надію та віру в те, що ми переможемо і все буде добре. Саме ці діти зможуть зробити нашу країну кращою, сильнішою та відновити її разом з нами. А ми завжди допоможемо. Ми дамо освіту та знання, а вони це нестимуть далі у світ», — підкреслила Ксенія Мінакова.

Загалом гості фестивалю мали змогу взяти участь у різноманітних дослідах та демонстраціях з фізики та хімії, дізнатися більше про електроніку, поновлювані джерела енергії, лінії електропередач, люмінофори, IT, прослухати лекції та майстер-класи, а також перевірити свої знання та вміння у вікторинах та спортивних змаганнях, отримати призи від міжнародних співтовариств оптики та фотоніки.

Крім цього, у межах фестивалю науки ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол взяв участь у відкритті волейбольного турніру, що був організований Полтавським політехнічним фаховим коледжем.

Організатори заходу — молоді вчені Харківського Політеху та викладачі Полтавського політехнічного фахового коледжу НТУ «ХПІ».

Більше світлин на сторінці Прес-служби ХПІ.

Довідка:

Міжнародний день світла відзначається щороку з першого успішного випробування роботи лазера. Лазер — чудовий приклад того, як наукове відкриття може принести революційну користь суспільству у техніці, комунікації, охороні здоров’я та багатьох інших галузях.

Широка тема світла дозволяє об’єднати багато різних секторів суспільства у всьому світі та продемонструвати, як наука, технології, мистецтво та культура можуть допомогти досягати цілей UNESCO — всебічної освіти, рівності та миру. Саме сьогодні як ніколи ця глобальна ініціатива є важливою.

НТУ «ХПІ» бере участь у святкуванні та проведенні наукових фестивалів Дня світла з 2018 року за підтримки таких організацій: UNESCO, SPIE, International Society for Optics and Photonics. Молода вчена НТУ «ХПІ» та співорганізаторка заходів Ксенія Мінакова є представницею UNESCO, а саме Національного вузла в Україні.