Харківські політехніки-волонтери стали героями грузинської документальної стрічки

Випускники Національного технічного університету «ХПІ»: Владислав Годованець та Сергій Кривич стали героями грузинського фільму «Із заходу на схід», а також українського документального серіалу «Волонтери». Фільми присвячені волонтерській роботі харківських політехніків та їх друзів-однодумців на деокупованих територіях Харківської області, у Бахмутському районі Донецької області, Харкові. Владислав Годованець розповідає, що його команда волонтерів розпочала активну діяльність з перших днів повномасштабного вторгнення рф в Україну: робили протиБТРні «їжаки», буржуйки для військових, закуповували амуніцію, допомагали літнім людям, зокрема, возили продукти на Північну Салтівку, яка постійно обстрілювалася.

Харківський політехнік Владислав Годованець згадує, що протягом першого року війни їх група волонтерів намагалася привезти українським військовим у Харкові все необхідне: їздили до шпиталів, лікарень. Коли почалася деокупація Харківської області, доставляли допомогу у звільнені села, а згодом і на лінію розмежування — до сіл Бахмутського району Донецької області. «Раз на два тижні ми привозили цивільним та військовим продукти харчування, ліки, теплі речі, буржуйки, генератори тощо. Було небезпечно, часто страшно, але ми розуміли, що люди потребують нашої допомоги!» — каже Владислав. За його словами, з початку лютого 2023 року вони допомагають українським військовим на передовій у Бахмутському та Соледарському напрямках. За цей час їм вдалося передати 2 джипи, 12 дронів, 10 тепловізорів, 17 приладів нічного бачення, 1 портативний рентген апарат, багато амуніції та «броні» і понад 20 тонн різноманітних смаколиків. Загалом, за перший рік повномасштабної війни група волонтерів доставила людям величезну кількість продуктових наборів, зібрала до пологових будинків 32 майбутні мами, видала понад 2500 пакетів (памперси, дитячі каші, тощо) дітям дошкільного віку, більш як 3000 осіб отримали потрібний одяг та взуття. Придбали 35 генераторів, 12 ліжок у реанімаційні палати, 15 розкладачок, 11 планшетів. 21 ноутбук передали до Циркунівської школи Харківської області. Для військових, які воюють на Донецькому, Луганському та Харківському напрямках, передали 24 генератори, 21 дрон, 18 тепловізорів, 8 нічників, 12 каліматорів, понад 100 пар берців, 50 тактичних окулярів, 250 комплектів форми, 32 каски, 50 «броників», а також ліки, протигази, маскувальну сітку та багато іншого.

«Під час війни я проїхав усю Україну разів, мабуть, зо двадцять! Довелося побувати і в Польщі та Угорщині, звідки ми привезли волонтерський бусик та джип для наших захисників. Практично весь час проводив у дорозі! Найскладнішим для нас було почати збирати донати! За все життя я ніколи не просив ні в кого грошей! Скажу більше: кожен збір — це потреба переступити через себе. Але я розумів, що ця допомога дуже потрібна нашим хлопцям на фронті заради Перемоги. Я звик працювати, робити щось нове, тож і з цим завданням впорався! Так мене навчали батьки, які з першого дня війни перебувають в окупації на Херсонщині. І чим швидше настане наша Перемога, тим скоріше ми зможемо зустрітися», — каже Владислав Годованець.

Він також розповів, що має проблеми зі здоров’ям, будучи людиною з обмеженими можливостями, Владислав не може захищати рідну землю зі зброєю в руках, натомість чесно виконує свою роботу на волонтерському фронті.

«Позитивні щирі емоції людей, яким ми допомагаємо, надихають нас на подальшу діяльність, запалюють наші серця, вселяють впевненість у нашій перемозі. Мотивують навіть прості повідомлення в Інстаграмі від знайомих та незнайомих людей зі словами підтримки! Головне, відчувати, що тобі довіряють! Найбільші враження залишилися від бабусь, які, не чекаючи на нашу гуманітарку, намагалися нас нагодувати, віддати останнє. Або коли привозимо допомогу до Бахмутського району, а там діти живуть у підвалах вісім місяців, бо від вулиць практично нічого не залишилося. Під час війни я зрозумів, що найголовніше нам завжди залишатися людьми і любити Україну! Допомагати зовсім не важко, і неважливо, суттєву ти надаєш підтримку людині або твій внесок невеликий. Все це разом називається великою доброю справою! Дякую всім небайдужим людям, друзям, які допомагають, донатять та поширюють потрібну інформацію. Пишаюся нашим народом, нашою незламною нацією! Слава ЗСУ! Слава Україні!», — ділиться харківський політехнік, волонтер Владислав Годованець.

Профіль  Владислава в Instagram: https://instagram.com/vlad.hodovanets?igshid=MzNINGNkZWQ4Mg

Тут можна стежити за діяльністю волонтерів та допомогти нашим військовим і цивільним!

Довідка:

Харків’янин Владислав Годованець — випускник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». У 2013 році закінчив кафедру «Автоматика та управління у технічних системах» ХПІ. Його команда волонтерів — це чотири людини. Окрім самого Владислава, у ній: його брат, співробітник поліції Євген Мішура; друг Дмитро Андрєєв та випускник ХПІ, володар двох дипломів харківського Політеху Сергій Кривич. У 2008 році Сергій закінчив навчання на кафедрі «Економічна кібернетика та маркетинговий менеджмент», а у 2012-му — «Ділова іноземна мова та переклад».

Про волонтерську роботу харківської команди грузинський режисер та репортер Заза Шванадзе зняв документальний фільм «Із заходу на схід». А репортер із Ужгорода Аркадій Шиншинов зняв дві серії документального серіалу «Волонтери» про роботу друзів-волонтерів на деокупованих територіях Харківської області та у Бахмутському районі Донецької області. Тізери у Facebook: (https://fb.watch/kZMaZOU7YV; https://fb.watch/kZMfRfc89P).