Проєкт ХПІ потрапив до фіналу всеукраїнського університетського курсу з хардверних стартапів

Стартап-команда НТУ «ХПІ» взяла участь у в пілотному курсі від YEP «Технологічне лідерство у хардверних стартапах». Він проводився з травня 2023 року для студентів-інженерів та проходив у форматі лекцій, які читали досвідчені ментори та експерти. Розглядалися найрізноманітніші теми: від огляду сфери та методології lean startup до конкретних порад розробки проєктів та залучення інвестицій. Теоретичні навички також доповнювалися практикою: щотижня команди працювали над ідеями, отримували допомогу викладачів та запрошених менторів. За підсумками першого етапу, з дванадцяти команд до фіналу вийшло вісім.   Серед них і команда викладачів та аспірантів кафедри підприємництва, торговлі та логістики Харківського Політеху. Зараз вони розробляють перший прототип свого продукту, консультуючись з менторами, та представлять його у фіналі на хакатоні наприкінці липня.

Перший лекційний етап курсу складався з двох модулів та дозволив учасникам засвоїти базові навички для розробки власних «важких» продуктів, зрозуміти, як залучити перші інвестиції. Потім команди практикувалися: працювали над ідеями, отримували поради від викладачів та запрошених менторів. Серед експертів були знані українські хардверні стартапи, організації та компанії: Petcube, SmartZavod, Promin Aerospace, Iot Hub, IOON, knopka та інші, а також викладачі Стенфордського, Талліннського технічного університетів та Університету Аальто.

Учасниками стали дванадцять команд з НТУ «Харківський політехнічний інститут», ДУ «Житомирська політехніка», Донецького національного технічного університету, Центральноукраїнського національного технічного університету, НУ «Запорізька політехніка». У підсумку першого етапу, 30 червня, вони презентували свої розробки журі. Квиток до фіналу «Hardware Engineering Hackathon» отримали вісім проєктів. Наразі вони розробляють перший прототип свого продукту, отримують консультації від стартап-менторів та працюють у fab lab. Хакатон відбудеться наприкінці липня.

Це такі команди:

→ 1eam — НУ «Запорізька політехніка»

→ AIDreamers — ДУ «Житомирська політехніка»

→ Bottle for 3-D print — НУ «Запорізька політехніка»

→ Health Helper — НТУ «ХПІ»

→ Dimetra Navigation+ — ДонНТУ

→ DeMinEye — ДонНТУ

→ PillMate — ДУ «Житомирська політехніка»

→ Power Systems Faults Detection Automation — ЦНТУ

Серед членів журі були: Олексій Солнцев (CEO Smartzavod), Роман Кравченко (Founder Iot Hub), Ксенія Семенова (Program Lead YEP), Іван Осадчий (CEO knopka).

Координатор команди ХПІ — професорка кафедри підприємництва, торгівлі і логістики НТУ «ХПІ» Олена Сергієнко.

Довідка:

Курс «Технологічне лідерство у хардверних стартапах» втілюється в межах ініціативи стартап-інкубатора YEP «Підприємницький університет», що реалізується спільно з Міністерством цифрової трансформації України, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, національним проєктом Дія.Бізнес, Міністерством освіти і науки України, Міністерством молоді та спорту України, Українським фондом стартапів, Genesis за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Докладніше про ініціативу «Підприємницький університет»: https://www.yepworld.org/ 

Hardware-стартап — команда, яка розробляє високотехнологічний електронний пристрій/прилад — реальний фізичний об’єкт. Він протиставляється програмному продукту, який пропонує програмне забезпечення.

YEP — екосистема інноваційного підприємництва: інкубаційна та акселераційна програма, менторство та гранти для стартапів на ранній стадії. З 2016 року команда «прокачала» 500+ стартапів, а також розвиває підприємницьку освіту в 95 університетах по всій країні.

Стартап Health Helper ХПІ безконтактна методологія вимірювання швидкості крові та артеріального тиску з метою раннього виявлення серцево-судинних захворювань. Проєкт представляє інноваційний пристрій, який забезпечує лікарям легкий та доступний спосіб діагностики хвороб серцево-судинної системи, надаючи точну медичну інформацію. Ця технологія вимірювання кровотоку та кров’яного тиску дозволяє стежити за своїм здоров’ям, розрахувати показники для ранньої діагностики захворювання. Пристрій доступний і компактний, здійснює швидке обстеження. Отриманих результатів достатньо для ранньої діагностики кров’яного тиску, стану судин, здоров’я серця, виявлення дефектів та тромбів. Прилад може бути використаний як у медичних закладах, так і в домашніх умовах.

YEP 100%