Студенти-психологи зустрілися «наживо» на засіданні Психологічного кіноклубу від ХПІ

Вперше в оффлайн-форматі відбулася зустріч учасників «Психологічного кіноклубу» — навчального проєкту кафедри педагогіки та психології управління соціальними системами НТУ «ХПІ». Вона об’єднала понад 15-ть викладачів та студентів-психологів Харківського Політеху різних курсів та форм навчання. Головна мета проєкту, який розпочав свою роботу з червня цього року в онлайн форматі, —психологічний аналіз героїв кінофільму, а також його сюжету для здобуття компетенцій у сфері психологічного консультування. Організатор «Психологічного кіноклубу» — докторка психологічних наук, професорка кафедри педагогіки та психології управління соціальними системами Харківського Політеху Ніна Підбуцька. Захід відбувся в харківському прес-центрі «Накипіло».

«Психологічний кіноклуб» був створений у червні 2023 р. і збирався щосереди виключно в режимі онлайн. «Ідея зустрітися поза екранами комп’ютерів виникла ще на початку проєкту, — розповідає професор ХПІ Ніна Підбуцька, — і нарешті нам вдалося її реалізувати.

Завдання проєкту в тому, що учасники дивляться та роблять огляд короткометражного фільму. Зокрема, вони обговорюють сюжет кінокартини, проводять психологічний аналіз головних та другорядних героїв фільму, розкривають їхні психологічні портрети, шукають вирішення основних проблем та питань, які ставив перед собою режисер.

За результатами, учасниками засідання клубу було розглянуто:

  • питання: батьки і діти, чому важливо правильно побудувати стосунки в сім’ї;
  • чим дитячий світогляд відрізняється від сприйняття дорослої людини;
  • як різноманітні ситуації впливають на життя і на формування людей як особистостей;
  • що таке «внутрішні бажання» і як вони керують людською свідомістю;
  • яким чином наявні стереотипи впливають на вирішення різноманітних проблем.

«Психологічний кіноклуб» подарував багато емоцій, яскравих вражень та нового досвіду кожному, хто взяв у ньому участь.

«Мені дуже сподобався такий формат проведення, — розповіла учасниця заходу, студентка 4 курсу кафедри педагогіки та психології управління соціальними системами НТУ «ХПІ» Лілія Петренко. — Коли кіноклуб відбувається онлайн, іноді дуже важко сконцентруватись, почути кожного учасника. Оффлайн-формат позитивно впливає на мою зібраність, допомагає мені перейнятися атмосферою, зрозуміти кожну особистість та її точку зору, отримати більше знань та вражень».

«Усім не вистачало живого спілкування, і цей кіноклуб надав можливість об’єднати людей зі схожими інтересами та бажаннями. Кожен із учасників розуміє, наскільки цей захід впливає на них як на особистостей, на сприйняття життя загалом та інших людей. Вони починають сприймати навколишній світ, і бачать його багатогранність з точки зору психології», — розповіла організатор «Психологічного кіноклубу», професорка ХПІ Ніна Підбуцька. За її словами, у подальших планах — проведення схожих оффлайн зустрічей у новому навчальному році.