Відновлено житловий будинок ХПІ, постраждалий від ракетного удару рф

Понад місяць  і  майже цілодобово велися відновлювальні та ремонтні роботи житлового будинку харківських політехніків, який 6 жовтня 2023р. постраждав внаслідок ракетного удару рф.  Ворожий  «Іскандер» влучив поряд з будівлею, розташованої по вулиці Садова, 1. В результаті був значно пошкоджений фасад будинку, в квартирах – вщент вибиті всі вікна та двері, зруйновані балкони. Особливо дісталося 4-му під’їзду 12-поверхової споруди. Біля 30% мешканців будинку – нинішні та колишні співробітники харківського Політеху, члени їх родини та близькі родичі. Активну участь у ремонті та відбудові будинку брали  служби адміністративно-господарчого сектору НТУ «ХПІ», студенти вишу. Велику допомогу та підтримку Політехнічному університету надала Харківська міська влада. Вже зараз житловий будинок повністю функціонує, в ньому є світло, газ та вода.

Працювали злагоджено 24/7

Майже відразу після ракетного удару рф 6 жовтня 2023р.  поряд з будинком харківського Політеху був створений оперативний штаб для допомоги його мешканцям. Усіляку підтримку постраждалим надавав ректорат НТУ «ХПІ» на чолі з ректором професором Євгеном Соколом. Усі служби адміністративно-господарчого сектору під керівництвом проректора Магомедєміна Гасанова були задіяні у ремонтних та відновлювальних роботах.

За словами керівника відділу житлових будинків ХПІ Андрія Андреєва, співробітники злагоджено працювали зі спеціалістами навчально-виробничого центру (керівник Олександр Буровов), експлуатаційно-технічного відділу (керівник Ярослав Лук’яниця), головним енергетиком Василем Бугайцем тощо. Цілодобову роботу представники харківського Політеху проводили разом з комунальними службами міста та Київського району Харкова. Безцінну допомогу політехнікам надали Харківський міський голова Ігор Терехов та голова адміністрації Київського району Неллі Казанжиєва. Спеціалісти харківського Політеху працювали у постійній взаємодії з представниками Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Харківській області, Головного управління національної поліції у Харківській області, КП «Харківводоканал», КП «Харківські теплові мережі», КП «Жілкомсервіс», КП «КВБО», АТ «Харківгаз» тощо.

Що було зроблено

Квартири, під’їзди та територія навколо будинку були розчищені від розбитого скла, уламків штукатурки, асфальту та іншого сміття.  Тільки ХПІ профінансував вивезення сміття понад 100 куб. м. Була організована чітка робота з закриття ОSB плитами та плівкою віконних отворів: цей будівельний матеріал в необмеженій кількості надали міська влада та благодійні фонди. Вже за три доби будинок повністю був підключений до енерго- та водопостачання. Силами спеціалістів ХПІ також у великому обсязі капітально відремонтовано дах будівлі, який зазнав значних руйнувань.

Активну участь у відновлювальних роботах взяли студенти харківського Політеху: Михайло Хлипун, Данило Щепін, Владислав Воронцов, Роман Останін, Дмитро Приходько, Семен Якименко, Олександр Чернуха, Ігор Нагорський, Роман Болдирєв. Вони забезпечували доставку будівельного матеріалу для ремонту вікон на всі поверхи пошкодженої  споруди.

Відзначимо, що не одне прохання мешканців постраждалого  будинку не залишилося без уваги керівництва ХПІ та міста. В перші години після вибуху люди отримали необхідні ліки, продуктові набори, теплий одяг. Згодом їм була надана фінансова допомога від благодійного фонду ACF UKRAIN, а співробітникам ХПІ – від керівництва та профкому харківського Політеху.

Вдячність людей за допомогу

Зараз у будинку відновлено і відремонтовано системи енергопостачання, водопостачання, водовідведення, газопостачання та опалення. Його мешканці дякують всім, хто допоміг та підтримав їх у біді.

Завідувачка кафедри біотехнології, біофізики та аналітичної хімії ХПІ професорка Ольга Близнюк:

«Після вибуху майже миттєво все в нашій квартирі: вікна, балкони, стеля, підлога, батареї, меблі, побутова техніка перетворилися на уламки. Вибухова хвиля підняла у нашу квартиру на п’ятому поверсі величезні шматки асфальту та камені. Ми чудом лишилися живі!!! Майже одразу приїхали представники державної служби України з надзвичайних ситуацій, виламали вхідні двері, які вигнуло та заклинило вибухом. Я вдячна рідному Політеху за допомогу! Проректор ХПІ Магомедємін Гасанов майже цілий день знаходився поряд з нами, постраждалим надавали медичну допомогу, одразу привезли та видавали в необхідній кількості плівку та вологостійкі плити OSB, воду та продуктові набори. Представники харківського Політеху одразу почали проводити збір інформації щодо пошкодження квартир. Висловлюю велику подяку голові профкому ХПІ Анатолію Фоміну за підтримку, своєчасну та швидку видачу фінансової допомоги»!

Методистка вищої категорії відділу аспірантури ХПІ Ніна Костенко:

«Було таке враження, що потужний вибух стався десь зовсім поруч з моєю квартирою, яка розташована на 2-му поверсі. Внаслідок дії вибухової хвилі були вибиті вікна та двері, а дверна коробка просто відлетіла на кілька метрів. Дякую адміністрації ХПІ за оперативну допомогу та підтримку. Досі згадую зі здриганням той жахливий ранок, який вже, на жаль, ніколи не забуду».

Доцент кафедри автоматизації технологічних систем та екологічного моніторингу ХПІ Вячеслав Лобойко:

«6 жовтня 2023 в мене був другий день народження. Після вибуху наша квартира перетворилася на руїни. Усі вікна, балкони, стеля, підлога, батареї, меблі, побутова техніка стали непридатними до використання. Спочатку мешканці постраждалого будинку самотужки почали розбирати завали, а невдовзі на допомогу прийшов рідний Політех! Дякую за підтримку адміністрації ХПІ, представникам органів місцевого самоврядування та просто небайдужім людям!»

Завідувач навчальної лабораторії друкарні видавничо-поліграфічного центру ХПІ Леонід Черкашин:

«Епіцентром вибуху став четвертий під’їзд нашого будинку. Попадання ракети відбулося в кількох метрах від нього. У нашій квартирі вибухова хвиля вибила скло в усіх вікнах і на балконі, міжкімнатні двері, майже вщент розбила усі меблі. До ванної кімнати, де я знаходився вранці, залетів великий шматок асфальту, якби не двері, які прийняли удар на себе, все б для мене могло закінчиться трагічно. Дякую адміністрації ХПІ та проректору Магомедєміну Гасанову, що не кинули нас напризволяще, а надали своєчасну допомогу! Спасибі також французькій міжнародній організації ACF UKRAIN за фінансову підтримку».

 

Довідка:

Зараз на балансі ХПІ знаходиться 8 житлових будинків, які розташовані в різних районах Харкова. З початку російської агресії загальні збитки харківського Політеху від ворожих обстрілів складають понад 1,5 млрд. грн. Найбільше постраждали спорткомплекс, у якому на 90% зруйновані ігрова зала та легкоатлетичний манеж, навчальний корпус У-4, частково пошкоджено 18 будівель.