«Захоплююча пригода» студента ХПІ в Німеччині

Студент 4-го курсу НТУ «ХПІ» Юрій Ушкварок бере участь у міжнародному проєкті від Erasmus+. Програма, що орієнтована на отримання практичних знань та навичок в галузі “Мехатроніка”, надала можливість навчатися в Університеті прикладних наук Вюрцбург-Швайнфурт (Німеччина). Хлопець, який опановує знання англійською мовою,  розповів про особливості навчання за кордоном і поділився власними враженнями.

Студент кафедри «Електричні машини» Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ» (спеціальність «Електромеханіка») Юрій Ушкварок пройшов   за конкурсом на освітню програму від Erasmus+ в Німеччині. Сьогодні юнак продовжує отримувати знання  в Університеті прикладних наук Вюрцбург-Швайнфурт (FHWS)  і розповідає про навчальний процес та його особливості.

«На заняття та екзамени потрібно реєструватися, це може здатися незручним, але, насправді, додає відповідальності. Мені подобається навчання за програмою «Мехатроніка», бо я, як студент «обміну», можу самостійно вибирати заняття для відвідування. Для мене навчання не є найлегшим, але водночас це мотивує розібратися з проблемами відсутності знань і заповнювати прогалини новою для себе інформацією. Інформація корисна, не застаріла, викладачі дійсно люблять те, чим займаються, кожне заняття вони проводять з ентузіазмом, люблять пожартувати, посміхатися, через що навіть хочеться відвідувати їх лекції. Обладнання сучасне, у багатьох аудиторіях стоять комп’ютери з необхідним програмним забезпеченням, також німецькі професори подбали про студентів і всі свої лекційні та практичні матеріали додають на веб-портал», –відзначив Юрій Ушкварок. За словами студента ХПІ, його навчальна програма в FHWS має багато цікавих предметів. Серед них: «Лабораторна робота з робототехніки та автоматизації» (Robotics and Automation Lab Work), «Прикладне машинне навчання» та «Дизайн експериментів» ( Applied Machine Learning and Design of Experiments).

«Дисципліна «Robotics and Automation Lab Work» – тут ми розглядаємо типові області використання промислових роботів, глибоко занурюючись у їхню функціональність та вплив на автоматизацію процесів. Важливою частиною навчання є також вміння писати документацію при виконанні лабораторних завдань і  координація завдань у межах групових проєктів. У предметі “Applied Machine Learning” ми заглиблюємося в основи математики, включаючи лінійну та логістичну регресію. Крім того, ми вивчаємо програмування на Matlab, Python та Javascript для вирішення реальних задач за допомогою базових алгоритмів машинного навчання. В розділі «Design of Experiments» є можливість не лише зрозуміти переваги систематично планованих експериментів, але і застосовувати їх на практиці», – розповідає Юрій Ушкварок. Він акцентує  увагу на тому, що в університеті багато практичних занять, які проводяться паралельно з лекціями, що забезпечує більш глибоке розуміння матеріалу.

«Загалом дослідження світу робототехніки, машинного навчання та експериментального проєктування в університеті стає захоплюючою пригодою, завдяки інноваційним підходам у навчанні та дистанційній  підтримці викладачів ХПІ із рідної кафедри «Електричні машини», –розповідає Юрій Ушкварок.

За його словами, FHWS розташовується у Вюрцбурзі та Швайнфурті,  місто вибирається залежно від обраної освітньої програми. Студенти, що профілюються в інженерії або логістиці,  мешкають в невеликому містечку Швайнфурті, який знаходиться на межі Баварії та має однакову віддаленість від земель Гессена, Тюрингії та Баден-Вюртемберга. Менеджери, дизайнери, архітектори та програмісти – у Вюрцбурзі (  20 хвилин від Швайнфурта).

«Студентське життя тут насичене – багато заходів, дуже просто заводити нові знайомства з людьми з усього світу, більшість з яких дружелюбні, готові допомогти та цікаві,  як особистості. Є можливість  отримати студентську знижку на проїзний квиток і подорожувати до навколишніх міст без будь-яких проблем», –ділиться студент ХПІ Юрій Ушкварок.

Відзначимо, що Юрій проходить навчання  в Університеті прикладних наук Вюрцбург-Швайнфурт по програмі академічних обмінів Erasmus+  з 01.10.2023 по 31.03.2024.

Довідка:

Університет прикладних наук Вюрцбурґ-Швайнфурт (FHWS) заснований у 1971 році в Баварії. Знаходиться у двох містах — Вюрцбурґу і Швайнфурті. Заклад нараховує 9102 студентів, 202 професори та є четвертим за розміром університетом прикладних наук у Баварії. Всього в структурі університету налічується десять факультетів, які пропонують понад 40 бакалаврських та магістерських програм у галузях STEM (наука, технології, інженерія, математика), візуальний дизайн, соціальні науки, мова та економіка / управління бізнесом. Шість з них розташовані лише у місті Вюрцбург, три з них – лише у місті Швайнфурт. Основною мовою навчання є німецька, але багато програм викладаються англійською мовою – спеціальності, які викладаються двома мовами також збільшують популярність університету серед іноземних абітурієнтів. Крім того, іноземні студенти можуть відвідувати безкоштовні курси німецької мови протягом усього часу навчання.

 ЕРАЗМУС+ –  Програма міжнародної співпраці Європейського Союзу з іншими країнами світу у сфері освіти, молоді та спорту. Її мета  –підтримка освітнього, професійного та особистісного розвитку громадян ЄС і поза його межами задля внеску до стійкого зростання, якості робочих місць і соціального згуртування, для розвитку інновацій та посилення європейської ідентичності і активного громадянства. Програма забезпечує можливості навчальної та академічної мобільності в освіті та для молоді, проєкти та партнерства, розвиток стратегій і співпраці, професійні мережі та відкриті ресурси.

Переглянути перелік вишів-партнерів НТУ «ХПІ» за проектами кредитної мобільності Erasmus+КА1, можливих напрямів навчання, а також контакти координаторів можна за посиланням: http://www.kpi.kharkov.ua/ukr/mizhnarodni-zv-yazki/erasmus /partnery/

Дізнатися більше інформації про інші проекти для навчання, стажування за кордоном та інші міжнародні можливості можна на сайті Міжнародного відділу ХПІ.