Студенти та професори ХПІ – щодо перейменування станції метро на «Політехнічну»

Викладачі та студенти ХПІ взяли участь у брифінгу щодо пропозиції перейменування станції метро «Пушкінська» на «Політехнічну». Спікерами зустрічі стали професор кафедри українознавства, культурології та історії науки Михайло Красиков; професор кафедри менеджменту Тарас Данько; студенти кафедри системного аналізу та інформаційно-аналітичних технологій – першокурсник Стівен Кіммел та другокурсниця Марія Шевченко. Брифінг відбувся 15 лютого у харківському пресцентрі «Накипіло».

Професор кафедри українознавства, культурології та історії науки Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарних технологій ХПІ Михайло Красиков зробив цікаву презентацію «Замість «Пушкінської» – «Політехнічна». Відомий в Харкові дослідник та історик продемонстрував архівні документи і фото, присвячені становленню та розвитку Харківського технологічного інституту (зараз НТУ «ХПІ»). Вчений розповів про величезний внесок викладачів та випускників Харківського Політеху у розбудову нашого міста протягом десятиліть.

«Значення ХПІ для Харкова, України і світу надзвичайно велике! Назва станції «Політехнічна» була б проявом вдячності всім тим людям, які створювали інфраструктуру та промисловість нашого міста. Це не тільки випускники ХПІ, а політехніки в широкому сенсі слова», – підкреслив професор Михайло Красиков. Так, за його словами, однойменна назва станції метро є в Києві, в Стамбулі і в інших великих містах світу, тому буде справедливо увічнити пам’ять про Харківський політехнічний інститут і інженерів загалом.

Професор кафедри менеджменту Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу ХПІ Тарас Данько розповів про майбутнє відновлення України. Він наголосив, що технологічний прорив країни неможливий без спеціалістів з якісною технічною підготовкою. І в цьому напрямку розвитку нашої держави величезну роль відіграє фундаментальна технічна підготовка.

«У Харкова, я впевнений, потужне майбутнє через те, що він є технічним містом.  Оскільки майбутнє нашої держави пов’язано з технологіями.  Чим більше буде поваги до технічної освіти в Україні, тим ми впевненіше будемо рухатися далі. І коли ми говоримо про європейський шлях Харкова, ми міркуємо про інвестиції, які будуть залучені сюди. Але де маркери того, що Харків- технічне місто?  Ми можемо втратити великі можливості тільки через те, що не висловили подяки і не підтримали роль технічної науки як джерела розвитку нашого міста», – заявив професор Тарас Данько.

Думку численної  студентської спільноти Харківського Політеху щодо перейменування станції метро висловили і активісти студентської профспілки ХПІ.

Так, студент кафедри системного аналізу та інформаційно-аналітичних технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій ХПІ Стівен Кіммел відзначив, що крім великого майбутнього та визначного минулого, ХПІ й зараз дає потужні фундаментальні знання і є одним з найкращих технічних університетів України. «ХПІ дає величезний поштовх для розвитку різноманітних проєктів та ідей, стартапів тощо. Є можливості навчання на обміну в  багатьох країнах Європи, дуже тісні зв’язки з Німеччиною. Ми також взаємодіємо з молодіжною радою Харкова, іншими університетами», —сказав Стівен Кіммел.

«Я думаю, що дійсно це буде дуже велика пошана від міста для нашого університету назвати станцію метро «Політехнічна». І як студентам Харківського Політеху нам було би дуже приємно, бо ми вчимося в одному із  найбільших та найкращих університетів України та міста. Тому перейменування на «Політехнічну» було б дуже доцільним», —  резюмувала студентка НТУ «ХПІ» Марія Шевченко.

Подивитися брифінг можна за посиланням: https://www.youtube.com/live/IIcS_gsP4GI?si=eZRyjO67fGYyCWAo