Студенту ХПІ присуджено премію Академії наук України

Магістрант  кафедри електричних машин Харківського Політеху Павло Безсонов був удостоєний премії Національної академії наук України для молодих учених і студентів. Так високо була оцінена його наукова робота «Дослідження впливу величини напруги живлення на параметри прямого пуску асинхронних двигунів малої потужності».  Тема, яку розглядав Павло,  набула особливої актуальності через пошкодження об’єктів енергоструктури під час війни в Україні. Присудження премії для молодих учених і студентів за кращі наукові роботи за підсумками конкурсу 2023 року відбулося на черговому засіданні Президії Національної академії наук України.

Студенту кафедри електричних машин Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ» Павлу Безсонову була присуджена премія для молодих учених і студентів Національної академії наук (НАН) України. У конкурсі 2023 року, який проводили відділення НАН, перемогу здобула його наукова робота «Дослідження впливу величини напруги живлення на параметри прямого пуску асинхронних двигунів малої потужності». Павло її виконав під керівництвом доцента кафедри електричних машин НТУ «ХПІ» Віктора Шайди.

У своїй науковій роботі Павло Безсонов провів імітаційне моделювання процесу прямого пуску асинхронних двигунів малої потужності при різних значеннях напруги живлення. Це дозволило визначити параметри процесу пуску вказаних двигунів та оцінити вплив якості електричної енергії живлення. Ця задача набула ще більшої актуальності в умовах повномасштабної війни рф проти України з огляду на пошкодження об’єктів електроенергетичної системи нашої країни. Результати роботи дозволять дати рекомендації спеціалістам, які експлуатують асинхронні двигуни.

За словами керівника Павла —Віктора Шайди, до науково-дослідницької роботи студент залучився ще на 3-му курсі. Він постійно брав участь у всеукраїнських конкурсах наукових робіт за електромеханічними напрямками, був переможцем Всеукраїнського студентського конкурсу з напрямку «Гірнича електротехніка та електромеханіка». Хлопець неодноразово робив доповіді на Міжнародній науково-практичній конференції магістрантів та аспірантів «Теоретичні та практичні дослідження молодих науковців» в НТУ «ХПІ». Тези його доповідей були опубліковані у збірнику матеріалів цього наукового форуму.

Зараз Павло Безсонов проходить переддипломну практику. Тема його магістерської дипломної роботи пов’язана з теоретичними та практичними дослідженнями пускових характеристик асинхронного двигуна потужністю 2,2 кВт для вентиляторної установки. Попри сьогоденні складнощі, майбутній спеціаліст продовжує проводити свої наукові дослідження на рідній кафедрі під керівництвом доцента Віктора Шайди.

Харківські політехніки вітають Павла Безсонова з високою оцінкою його наукових досліджень! Поздоровлення новоспеченому лауреату премії Національної академії наук України для молодих учених і студентів надіслав і голова Північно-східного наукового центру НАН України, академік НАН України, член Наглядової ради НТУ «ХПІ» Володимир Семиноженко.

 Довідка:

Премії НАН України для молодих учених і студентів за кращі наукові роботи присуджуються за роботи в галузі природничих, технічних і соціогуманітарних наук. Щороку їх отримують чотирнадцять молодих учених і чотирнадцять студентів вищих навчальних закладів. Премії призначуються окремим авторам або колективу авторів за кращі наукові роботи, а також за серії наукових робіт з єдиної тематики, за відкриття та винаходи. Особам, удостоєним премій, на загальних зборах відповідного відділення Національної академії наук України вручаються дипломи встановленого зразка.