Студенти ХПІ – учасники програми Еразмус+ у Німеччині

Студенти Харківського Політеху взяли участь у проєкті Міжнародної академічної мобільності Еразмус+ від Європейського Союзу. Ольга Лисенко та Дар’я Квак успішно пройшли стажування у Ганноверському університеті імені Готфріда Вільгельма Лейбніца у Німеччині. Протягом семестру майбутні інженерки навчалися на спеціалізованих і мовному курсах та проводили наукові дослідження. Ольга займалася розробкою процедур виробництва та тестування рулонних композитів в інституті матеріалознавства, а Дар’я вивчала фотоніку та біофізику та досліджувала нано- та мікроматеріали. Проєкт діє в рамках договору про партнерство між Національним технічним університетом «Харківський політехнічний інститут» та Ганноверським університетом імені Готфріда Вільгельма Лейбніца, яке активно розвивається з 2022 року.

Студентки Харківського Політеху Ольга Лисенко та Дар’я Квак пройшли семестрове стажування у Ганноверському університеті імені Готфріда Вільгельма Лейбніца у Німеччині. Це відбулося завдяки участі дівчат у проєкті Міжнародної академічної мобільності Еразмус+ від Європейського Союзу. У німецькому виші майбутня інженерка з Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту ХПІ Ольга Лисенко навчалася на спеціалізованих та мовному курсах, а в інституті матеріалознавства займалася розробкою процедур виробництва та тестування рулонних композитів. Цей досвід дав Ользі цінні практичні навички у роботі з різноманітним сучасним обладнанням. Крім того, дівчина стала учасницею програми подвійних дипломів, що дозволить їй одночасно отримати якісну вищу освіту в ХПІ та європейському університеті.

Студентка Навчально-наукового інституту компʼютерного моделювання, прикладної фізики та математики ХПІ Дарʼя Квак у Ганноверському університеті працювала над своєю дипломною роботою бакалавра. На лекціях професора Бориса Чічкова вона вивчала фотоніку, а на заняттях, які проводив професор Стефан Калієс – біофізику. Майбутня інженерка отримала досвід роботи в лабораторії, де на сучасному обладнанні досліджувала нано- та мікроматеріали. На мовних курсах Дарʼя значно покращила свій рівень володіння англійською мовою.

Так, вже влітку 2024 року у Ганноверському університеті почне своє стажування і студент Навчально-наукового інституту компʼютерного моделювання, прикладної фізики та математики ХПІ Михайло Бологов. Хлопець буде працювати над практичною частиною своєї дипломної роботи бакалавра.

Відзначимо, що співробітництво між Національним технічним університетом «Харківський політехнічний інститут» та Ганноверським університетом імені Готфріда Вільгельма Лейбніца активно розвивається в рамках договору про партнерство з 2022 року. Так, наприклад, восени 2023 року німецький виш відвідав професор кафедри фізики металів та напівпровідників ХПІ Михайло Москалець. Візит науковця Харківського Політеху сприяв організації зустрічей наших студентів з професорами німецького університету, ознайомчих екскурсій по фізичній лабораторії та визначенню додаткових дослідницьких завдань для майбутніх інженерів.

Зазначимо, що проєкт Еразмус+ відкриває для студентів нові горизонти академічного зростання та професійного розвитку. Вони не лише здобувають якісні знання та практичні навички, але й вчаться працювати в міжнародних командах, взаємодіяти з представниками різних культур та ефективно комунікувати. Важливою складовою програми є самостійність та ініціативність студентів, оскільки вони особисто планують своє навчання, вибирають курси та дослідницькі проєкти. Це спонукає їх до саморозвитку та постійного прагнення до знань. Отриманий досвід роботи в іноземних лабораторіях та участь у міжнародних наукових проєктах значно підвищує шанси майбутніх інженерів на успіх у своїй подальшій кар’єрі. Культурний напрямок програми Еразмус+ теж досить насичений та різноманітний. Цікаві подорожі, знайомство з історією, традиціями та повсякденним життям інших країн створюють міцну основу для розвитку толерантності, взаєморозуміння та мирного співіснування в міжнародній спільноті.

 

Довідка:

ЕРАЗМУС+ – Програма міжнародної співпраці Європейського Союзу з іншими країнами світу у сфері освіти, молоді та спорту. Її мета – підтримка освітнього, професійного та особистісного розвитку громадян ЄС і поза його межами задля внеску до стійкого зростання, якості робочих місць і соціального згуртування, для розвитку інновацій та посилення європейської ідентичності і активного громадянства. Програма забезпечує можливості навчальної та академічної мобільності в освіті та для молоді, проєкти та партнерства, розвиток стратегій і співпраці, професійні мережі та відкриті ресурси.

Ганноверський університет імені Готфріда Вільгельма Лейбніца (Leibniz Universität Hannover) було засновано у 1831 році у місті Ганновер, Нижня Саксонія, Німеччина. Він є другим за величиною вишем цієї федеральної землі, входить до науково-технічного співтовариства TU9 (найбільших технічних вишів Німеччини), член CESAER – асоціації провідних технічних університетів Європи. Слухачі здобувають освіту на базі таких факультетів: ландшафтних наук і архітектури, геодезії та цивільного будівництва, менеджменту і економіки, комп’ютерних наук та електроніки, права, гуманітарних наук, машинобудування, фізики і математики, природничих наук. Студентами є понад 29 тисяч осіб з різних країн світу.