ХПІ уклав Договір з університетом Оксфорда

Делегація науковців, викладачів і студентів НТУ «ХПІ», яку очолив ректор університету Євген Сокол відвідала Oxford Brookes University (Великобританія). За підсумками візиту було підписано Договір про співробітництво та досягнуто ряд угод. Представники ХПІ провели серію зустрічей зі своїми колегами з британського університету, познайомилися з його діяльністю. Візит відбувся 24-28 жовтня в рамках гранту програми British Council «Розвиток лідерського потенціалу університетів України», який отримала кафедра педагогіки і психології управління соціальними системами ХПІ.

Так, делегація НТУ «ХПІ» зустрілася з віце-канцлером Oxford Brookes University з досліджень і глобального партнерства Ліндою Кінг. Ректор ХПІ професор Євген Сокол виступив з презентацією про виш, розповівши про основні наукові напрямки, міжнародну діяльність. Завідувач кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами ім. І.А. Зязюна професор Олександр Романовський зробив доповідь про виконану роботу за спільним проектом між оксфордським і харківським вишами. В результаті зустрічі було підписано Договір про співробітництво, досягнуто згоди про написання спільної монографії, створення спільного електронного журналу та подачі заявки за програмою Erasmus + KA1.

Також відбулася зустріч з віце-канцлером Oxford Brookes University із роботи зі студентами та викладачами Анною-Марі Кілдей. Вона познайомила гостей з України з існуючими програмами розвитку співробітників університету — це Оксфордський Центр розвитку персоналу, і Центр розвитку вчених. Політехніки також відвідали офіс студентської спільноти університету, поспілкувалися з його представниками. Крім того, для делегатів від ХПІ організували екскурсію по кампусу вишу, бібліотеці, а також сесію питань-відповідей про студентське життя в оксфордському університеті від його студентів.

Потім пройшли переговори із завідуючою кафедрою психології, охорони здоров’я і професійного розвитку Oxford Brookes University Максін Флетчер. Вона розповіла українським колегам про існуючі бакалаврські програми кафедри (психологія, парамедицина, хірургія) і магістерські (психологія, охорона здоров’я, лідерство і менеджмент). Кафедра має представництво в Гонконзі (факультет, на якому навчають сестринській справі і лідерським аспектам), а також три наукові лабораторії (дитячого розвитку, когнітивних досліджень, прикладних досліджень), кабінет психологічної підтримки, 1430 студентів, 85 співробітників, і річний бюджет у 2500000 GBP.

«За всіма ключовими науковим і навчальним концепціям наші думки повністю збігаються. Англійські колеги готові стати співавторами публікацій статей, монографій в наших міжнародних журналах за напрямками з психології, педагогіки вищої школи та лідерства», — зазначив Олександр Романовський.

Яскравим фінальним акордом поїздки політехніків до Британії стала екскурсія по місту.

До складу делегації НТУ «ХПІ» увійшли: ректор вишу професор Євген Сокол, представники кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами ім. академіка І.А. Зязюна — завідувач кафедри, професор Олександр Романовський, професор Тетяна Гура, доцент Анастасія Книш, студентка Дарина Мішакова, докторант Артем Тиняков, професор кафедри, начальник методичного відділу уніреститету Юрій Панфілов.

Довідка:

Співробітники кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами стали переможцями конкурсного відбору для участі в програмі «Розвиток лідерського потенціалу університетів України», яка реалізується з лютого 2018 по лютий 2019 року. Організатори програми — Британська Рада в Україні (British Council), Фонд лідерства у вищій освіті (Великобританія), Інститут вищої освіти Національної академії педагогічних наук України. Програма реалізовується за підтримки Міністерства освіти і науки України.

Згідно з умовами програми до складу команди НТУ «ХПІ» увійшли представники різних структурних підрозділів університету. Протягом 2018 роки команда повинна реалізувати проект «Реформування системи підготовки молодих викладачів», що включає: оцінку потреб молодих викладачів у професійному розвитку; розробку концепції нової системи підготовки молодих викладачів до професійної діяльності; розробку і впровадження системи тренінгів та майстер-класів для молодих викладачів.

Відвідування університету Великобританії для ознайомлення з британським досвідом роботи з молодими викладачами — один з етапів проекту. Також в процесі реалізації програми члени команди братимуть участь у тренінгах, організованих Британською радою та Фондом лідерства у вищій освіті.

Oxford Brookes University (Оксфорд, Англія, Великобританія) заснований в 1865 році, як Оксфордська школа мистецтв. У 1992 році вона отримала статус університету і була перейменована на честь свого колишнього директора, Джона Генрі Брукса. За версією QS World University Rankings 2018 університет Оксфорд Брукс названий одним кращих у Топ-50 молодих (яким менше 50 років) університетів світу, і є єдиним британським вишем у цьому списку. В університеті — 4 факультети: «бізнес», «охорона здоров’я і медичні науки», «гуманітарні та соціальні науки», «технології, дизайн і навколишнє середовище». Тут навчаються близько 18 тисяч студентів.