Підсумки ярмарку «Політех-2018»

9 Листопада у спортивному комплексі НТУ «ХПІ» відбувся XIV щорічний Ярмарок робочих місць «Політех-2018». На ньому були представлені рекордні за останні кілька років більш ніж 1200 вакансій для студентів і випускників. Ярмарок зібрав понад дві тисячі осіб.

Відвідувачі мали можливість ознайомитися з представленими вакансіями та пропозиціями роботодавців, пройти профорієнтаційні тести, а також отримати допомогу в складанні резюме. І звичайно ж, всі бажаючі могли поспілкуватися з представниками компаній в досить неформальній обстановці, що є важливою особливістю заходу.

Виступаючи на відкритті Ярмарку, ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол підкреслив актуальність даного заходу: «Коли абітурієнт вступає до ВНЗ, він орієнтується здебільшого на назву тієї спеціальності, на яку він вступає або на рекомендацію рідних, близьких, друзів. Молоді люди частіше за все не дуже розуміють ті вимоги, які роботодавець висуває, для того, щоб вони успішно працювали і будували свою кар’єру. Тому сьогодні на Ярмарку вакансій у них є можливість безпосередньо поспілкуватися з роботодавцями, щоб зрозуміти, що ті дисципліни, які закладені до навчальних планів — це той великий досвід викладачів, які разом з роботодавцями формують майбутнього фахівця».

Директор департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації Лариса Карпова відзначає актуальність і необхідність такого заходу для регіону: «Я вважаю, що це вже традиція в Харківській області. Ярмарок вакансій «Політех-2018» — дуже серйозний, важливий, системний, захід, який, безумовно підтримує губернатор Харківської області Юлія Олександрівна Світлична. Сьогодні, в рамках однієї події та місця, ми отримуємо єднання між тими, хто надає робочі місця і тими, хто хоче їх отримати».

Що шукають роботодавці на Ярмарку вакансій?

Інженер з підбору кадрів на Харківському машинобудівному заводі «ФЕД» Анна Сургіна розповідає, що підприємство веде пошук молодих фахівців: «Нам потрібні нові кадри, ми готові навчати всіх, але для цього має бути хоча б диплом бакалавра».

Національна гвардія України бере участь у подібному заході вперше. Представник однієї з військових частин Тамара Соловенюк розповіла про умови служби за контрактом, зазначивши, що початкова зарплата контрактника становить 8 000 гривен.

«Розраховуємо на громадян, які хочуть захищати свою державу, її суверенітет, територіальну цілісність. Вважаємо, що це дуже потрібно для чоловіків, оскільки військова служба за контрактом — це дуже престижно», — підкреслила вона.

За словами одного з постійних організаторів Ярмарку вакансій «Політех-2018», представника IT-компанії NIX Solutions Вікторії Ковтун, ця подія досить важлива. Тим часом, основний ефект від заходу для компанії досягається через деякий час. «Буває так, що на ярмарку ми познайомилися з хлопцями та дівчатами, розповіли, що потрібно вчити, почитати, на що потрібно звернути увагу, але приходять вони до нас через місяць-два, іноді навіть через півроку-рік, а іноді й після закінчення вишу».

Своїми враженнями про Ярмарок діляться студенти ХПІ:

Денис Баригін, студент 6 курсу кафедри турбінобудування: «Шукаю інженерні вакансії, де можна себе проявити, показати. В рамках дуального навчання я працюю за фахом на «Турбоатомі», але цим я не обмежуюся: кафедра дає досить таки великі знання не тільки у турбінобудуванні».

Дмитро, студент 2 курсу, спеціальність — комп’ютерні науки: «Насправді, це дуже корисний і потрібний захід. В принципі можна і в інтернеті це все знайти, але простіше ж прийти, подивитися, послухати представників компаній: що вони пропонують, без співбесіди, попереднього узгодження, це дуже корисно. На другому курсі вже хочеться щось знайти, моя професія дозволяє працювати вже з раннього віку».

Більше світлин можна подивися на сторінці прес-служби ХПІ у Facebook.

Довідка:

Ярмарок робочих місць — щорічний захід, в якому беруть участь понад 80 компаній-роботодавців, серед яких є виробничі підприємства, IT-компанії і фірми інших сфер діяльності, як українські так і міжнародні.

Мета роботодавців — пошук талановитих студентів і запрошення їх на стажування. За попередньою домовленістю з організаторами Ярмарку, компанії можуть проводити тренінги та презентації для студентів.

Щорічно понад 3000 студентів НТУ «ХПІ» та інших вишів мають можливість поспілкуватися з роботодавцями безпосередньо, отримати більше інформації про вимоги до претендентів, і знайти роботу — тимчасову або постійну.