У ХПІ провели незвичайний майстер-клас з особливими дітьми

10 грудня в НТУ «ХПІ» провели перший святковий майстер-клас зі створення цікавих новорічних виробів із вторинних матеріалів «Новорічний апсайклінг». Гостями заходу були діти з особливими потребами — 25 вихованців спеціальної школи-інтернату № 2 м. Харкова. Їх навчали рукоділлю студенти і викладачі ХПІ. Мета заходу — подолання соціальних бар’єрів, просування толерантності та інклюзивного підходу в українському суспільстві, а також популяризація апсайклінга (вторинне використання старих речей для нового застосування).

Майстер-клас проходив у коворкінгу Арсенал ідей Україна/Простір ідей: Science&Museums. Тут діти з інтернату разом зі студентами групи МІТ (ІТ)-27 та викладачами кафедри хімічної техніки та промислової екології вишу створювали новорічних сніговиків. В якості матеріалу були використані елементи старого одягу, ґудзики, а наповнювачем був рис, а також вторинна сировина (подрібнені пластикові відходи), яку надала кафедра технології пластичних мас і біологічно активних полімерів вишу.

Захід відбувся в рамках проекту ХПІ та Британської ради в Україні «Інклюзія у співпраці». Організатори зазначають, що такі зустрічі сприяють не тільки соціалізації особливих дітей, а й допомагають впроваджувати інклюзивний підхід в сферу освіти, просувати ідею толерантності в українському суспільстві, зокрема, серед студентів. Волонтерами для таких заходів ХПІ стають студенти, аспіранти, викладачі університету.

Нагадаємо, у вересні 2018 року студенти та викладачі ХПІ в рамках свого проекту «Інклюзія у співпраці» відвідали інтернати Харківської області, де висадили понад 150 фруктових кущів і дерев.

Довідка:

Проект «Інклюзія у співпраці» реалізується ГО «Об’єднання молодих вчених НТУ «ХПІ», Радою молодих вчених ХПІ, за фінансової підтримки Британської Ради в Україні та їх програми для молоді в галузі міжкультурного діалогу і соціального розвитку «Активні громадяни».

Унікальна програма проведення майстер-класів з апсайклінгу розроблена і реалізується доцентами кафедри хімічної техніки та промислової екології ХПІ Тетяною Тихомировою та Олексієм Шестопаловим.

Апсайклінг (upcycling) — вторинне використання старих речей для нового застосування; тобто предмет / матеріал, який вже використовували або якщо він втратив актуальність в застосуванні, може стати основою для створення нової речі. Наприклад, клаптеві ковдри, килимки, зроблені зі старого одягу, прикраси, зроблені з розбитого посуду, перетворення старих предметів за допомогою дизайну, ін. Апсайклінг — це турбота про екологію із застосуванням дизайну; щоб не викидати річ, забруднюючи екологію, можна знаходити їй нове застосування.

Центр Арсенал Ідей Україна/Простір ідей: Science & Museums створений за ініціативи молодих вчених Політеху за підтримки Благодійного фонду «Мистецький Арсенал» в рамках Всеукраїнської соціальної програми Марини Порошенко «Інклюзивна освіта — рівень свідомості нації». Центр став першим в Україні постійно діючим інтерактивним майданчиком для творчості, дослідження і пізнання школярів і молоді, в тому числі з інвалідністю. Про відкриття інтерактивної майданчика в НТУ «ХПІ» — за посиланням.

В Арсенал Ідей Україна/Простір ідей: Science&Museums, який розташований в Електрокорпусі Політеху, проходить багато цікавих науково-популярних подій — «Канікули з Політехом», Наукові Суботи, фестивалі Науки та ін. За рік його роботи учасниками різних зустрічей стали понад 5000 дітей та молоді з різних регіонів України.

Facebook сторінка коворкінгу https://www.facebook.com/prostir.idei/