ХПІ відвідає американська астронавтка

У середу, 9 жовтня 2019 року, в НТУ «ХПІ» відбудеться зустріч з американською астронавткою українського походження Гайдемарі Стефанишин-Пайпер. Політех стане єдиним харківським вишем, який відвідає астронавтка. Вона розповість про науку, дослідження та життя на борту космічної станції. Крім того, в ХПІ представлять програмно-апаратний комплекс «Moon Walk VR», за допомогою якого всі охочі отримають шанс прогулятися поверхнею Місяця.

Візит першої астронавтки українського походження Стефанишин-Пайпер організує Посольство США з нагоди Всесвітнього тижня космосу. Вона розповість студентам про особливості роботи міжнародного екіпажу на МКС і поділиться своїм досвідом перебування на космічній станції.

Програмно-апаратний комплекс «Moon Walk VR» розроблений з метою наочної демонстрації перспективного проекту освоєння Місяця, він включає:

  • віртуальну прогулянку поверхнею Місяця та навколо місячної бази;
  • ознайомлення з інфраструктурою і зовнішнім виглядом проекту «Місячна промислово-дослідна база» розробки КБ «Південне»;
  • ознайомлення з технічними характеристиками і призначенням модулів місячної бази;
  • інтерактивну взаємодію з об’єктами віртуального світу;
  • інтерактивну презентацію розробок і технологій в галузі дослідження Місяця.

Основною особливістю програмно-апаратного комплексу «Moon Walk VR» є оптимізація та інтеграція конструкторських 3D моделей у віртуальну реальність, на базі ігрового движка Unreal Engine 4.

Дата і місце: 9 жовтня 2019 р., Головний (Ректорський) корпус НТУ «ХПІ».

Початок: з 10:00 до 12:00 — віртуальна прогулянка Місяцем (хол Головного корпусу);

              з 12:00 до 14:30 — зустріч з астронавткою (2 поверх, 12 аудиторія, Головний корпус).

Проект має освітньо-культурну мету, всі виступи і заходи колективу безкоштовні для відвідувачів.

Також цього дня в Харкові запланована зустріч Гайдемарі Стефанишин-Пайпер зі школярами та членами ПЛАСТу (центр «Вікно в Америку») і прес-конференція.

Довідка:

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер (Heidemarie Stefanyshyn-Piper) — перша астронавтка українського походження, яка побувала у відкритому космосі, і восьма за рахунком жінка, яка долала міжпланетні простори. Здійснила два космічні польоти тривалістю 27 діб 15 годин 36 хвилин і 02 секунди, виконала п’ять виходів у відкритий космос загальною тривалістю 33 години 42 хвилини. Гайдемарі Стефанишин-Пайпер стала другою людиною в космічному просторі, яка розгорнула національний прапор України на орбіті Землі. Першою людиною з українським прапором на борту американського корабля–шаттла «Колумбія» в складі місії STS-87 в 1997 році був наш земляк, Герой України Леонід Каденюк. Будучи членом Наглядової ради НТУ «ХПІ», космонавт надавав величезну підтримку Політеху, відкриваючи в університеті сучасні наукові лабораторії, беручи участь в різних заходах вишу і презентуючи свої нові книги.

Українка, американка і німкеня — саме таку національність визначає для себе Стефанишин-Пайпер. Її батько має українське походження, Михайло Стефанишин народився в селі Якимів Кам’янка-Бузького району Львівської області. В молодості він емігрував до США, одружився з німкенею, але виховував дітей в українських традиціях. Стефанишин-Пайпер народилася і все життя прожила в Сполучених Штатах. Однак там відвідувала українську церкву, вчилася українських традицій і мови, та, після першого візиту в 2007 році, знову повертається в Україну.

Більше інформації про Стефанишин-Пайпер можна знайти за посиланням: https://www.nasa.gov/astronauts/biographies/former.