У ХПІ визначили кращі стартапи другого сезону CIG R&D LAB

24 червня 2020 року в НТУ «ХПІ» відбувся фінал другого сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB від Chernovetskyi Investment Group (CIG). Учасниками, які представляли експертній комісії свої стартапи, були шість студентських команд ХПІ. Вони були відібрані з тридцяти трьох, що подали заявки на участь на початку сезону. За підсумками презентацій проектів, журі визначило два найкращих стартапа: чат-бот психолог зі штучним інтелектом «Elomia» і проект «Space Ceramic» — технологія виробництва елітної лицьової цегли і керамічної черепиці з декоративним металевим покриттям. Кожна з команд-переможців отримає від CIG інвестиції в розмірі 250 тис. гривень на подальший розвиток своїх стартапів.

Захист проектів проходив у Науково-технічній бібліотеці НТУ «ХПІ» з використанням дистанційних технологій та прямою трансляцією в Facebook.

Всіх учасників і глядачів заходу привітав в.о. ректора НТУ «ХПІ» Андрій Марченко, зазначивши цінність цього проекту: «Освітньо-стипендіальна програма фонду Черновецького — це новий підхід до тих завдань, що стоять для підвищення якості освіти, підтримки ініціативи молоді, розвитку інновацій для економіки. Хочу сказати всім студентам, які вийшли до фіналу: ви — молодці! Ваші роботи і ваша активність — це те, до чого повинні прагнути всі студенти. А ініціатива, креативність — це сьогодні головні критерії та інструменти просування по кар’єрних сходах».

Стати фіналістами програми CIG R&D LAB у 2019/2020 навчальному році вдалося лише шести командам з тридцяти трьох, які подали заявки на участь на початку сезону. Протягом десяти місяців вони з допомогою технічних консультантів від ХПІ та менторів від CIG працювали над своїми проектами.

Під час фінальних пітчів учасники представляли свої стартапи членам журі і відповідали на питання. Серед проектів — чат-бот психолог «Elomia», технологія напилення металу на кераміку і цеглу «Space Ceramic», інноваційний коктейль для спортсменів «PAM» (Protein Aerosol Mousse), мобільний додаток для створення інтер’єру в доповненій реальності «FURNITROOM», сервіс онлайн-моніторингу пожежонебезпеки лісових територій «Forest Foresight», сервіс для моніторингу серця «iCardy».

Проект «iCardy» представив директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ Роман Томашевський: «Наш продукт — це сервіс для доступного, тривалого моніторингу серця, до якого підключаються лікарі (до свого електронного кабінету). Ми надаємо їм можливість знімати з реєстратора пацієнтів дані, які обробляються в хмарному сервісі і надаються лікарям у вигляді результатів. Лікар може стежити в режимі реального часу за станом своїх трьох пацієнтів в мобільному додатку. Також реалізація у вигляді хмарного сервісу дозволяє підключити додаткові послуги — електронну оплату, технічну підтримку 24/7, страхування реєстраторів. Наш наступний крок — це можливість вибору пацієнтами собі лікаря за рейтингом».

Про цілі та можливості технології «Space Ceramic» розповів зав. кафедри загальної електротехніки ХПІ Костянтин Коритченко: «Наша технологія — створення декоративних покриттів на кераміці та цеглі з метою конструювання сучасних будівель в стилі хай-тек. Тобто, ці будівлі будуть відповідати вимогам довговічності, оскільки цегла і кераміка себе дуже добре зарекомендували, і разом з тим вони будуть відповідати вимогам металізації, сучасному стилю. Ми на цю цеглу, кераміку будемо наносити напилення у вигляді металів — це буде кольорове покриття з міді, алюмінію. Але особливість нашої технології полягає в тому, що ми можемо це робити дешевше, ніж відомі аналоги. Зараз, якщо використовують в будівлях металеві покриття, то вони призводять до перегріву будинку, тому що метал поглинає тепло, а це буде кераміка, а зверху тонкий шар металу. Світова тенденція в тому, щоб використовувати матеріали, у яких тривалий термін служби».

До складу експертної комісії, яка оцінювала роботи, увійшли представники НТУ «ХПІ» та компанії Chernovetskyi Investment Group (CIG): заст. директора Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ Андрій Маслєнніков, заст. директора Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Антон Дроздов, заст. директора Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту ХПІ Олексій Шестопалов, заст. декана факультету комп’ютерних та інформаційних технологій ХПІ Сергій Леонов, експерти CIG Святослава Ткаченко та Євген Нетреба, керівний партнер CIG Володимир Кривко.

В умовах запровадженого карантину, члени журі від компанії CIG були на зв’язку з учасниками і оцінювали їхні роботи з використанням програми Zoom, а представники від НТУ «ХПІ» — безпосередньо в аудиторії.

За підсумками презентацій кращими проектами були визнані стартапи «Elomia» (автори: студент факультету комп’ютерних та інформаційних технологій Тарас Погребняк і студент факультету комп’ютерних наук і програмної інженерії Михайло Маркевич, консультанти: зав. каф. педагогіки і психології управління соціальними системами Олександр Романовський і доцент Анастасія Книш) і «Space Ceramic» (автори: студенти Інституту енергетики, електроніки та електромеханіки Олександр Педасюк, Микола Довбиш, технічний консультант: зав. каф. загальної електротехніки Костянтин Коритченко). Кожній команді-розробнику фонд Chernovetskyi Investment Group виділить по 250 тисяч гривень на подальший розвиток проектів.

«Ми дякуємо вам за участь, за те, що ви пройшли великий шлях з моменту, коли тільки стали учасниками програми. Хотілося б зазначити високу якість презентаційних матеріалів проектів, які ми сьогодні побачили. Ви молодці. Харківський Політех — це звичайно рівень! Я вам скажу, що ми порівнюємо з іншими вишами, з якими ми працюємо. Ви — на високому рівні і з вами завжди приємно працювати. Спасибі вам величезне!», — сказав керівний партнер CIG Володимир Кривко.

Куратор освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB в ХПІ, заст. завідувача науково-дослідної частини вишу Руслан Кривобок зазначив, що програма показує, як потрібно займатися проектами, проводить менторську підтримку і виводить стартапи студентів на новий рівень.

Довідка:

Проект CIG R&D LAB реалізується в рамках меморандуму між НТУ «ХПІ» та CIG, який підписано в серпні 2018 року.

У червні 2019 року в НТУ «ХПІ» відбувся фінал першого сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB від Chernovetskyi Investment Group (CIG). За підсумками, комісія визначила дві кращі роботи — «Інноваційний проект: розробка технології виробництва люмінесцентної тротуарної плитки» і «Реконструкція та модернізація теплоенергетичного сектора Харкова». Команди-розробники отримали від CIG інвестиції для подальшого розвитку проектів. Перша команда — 400 тис. грн., друга — 100 тисяч грн.

Chernovetskyi Investment Group (CIG) — одна з найбільших інвестиційних компаній на ринку Східної Європи, була заснована в 2013 році. Детальніше: http://cig.vc/.