У ХПІ відкрилася інноваційна лабораторія для проектування роботів

Оновлену embedded-лабораторію для проектного навчання студентів презентували на кафедрі обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ». Вона обладнана спеціалізованими системами для проектування роботів та інших розумних пристроїв на платі «Embedded Starter Kit». Тут майже 700 студентів зможуть практикуватися у створенні розумних систем — наприклад, проектувати роботизовану руку або навіть екзоскелет. Навчальна лабораторія також спрямована на здобуття навичок роботи в команді. Проект реалізований НТУ «ХПІ» спільно з IT-компанією GlobalLogic.

Серед напрямів навчання — комп’ютерна електроніка, embedded systems (розробка вбудованого програмного забезпечення), програмування мікропроцесорів і мікроконтролерів тощо.

Відкриття лабораторії відбулося за участю ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола, зав. кафедри обчислювальної техніки і програмування Сергія Семенова, молодшого віце-президента з інжинірингу (AVP, Engineering) GlobalLogic Віктора Матусова.

«Безумовно, головна мета відкриття такої лабораторії — наблизити наших студентів до реальних практичних завдань. Зазначу, що все, що пов’язано з embedded systems (вбудованими мікропроцесорними системами управління) — дуже цікавий напрям, оскільки у нього широке коло завдань і сфер застосування. І цей напрям сьогодні розвивається на кафедрі обчислювальної техніки та програмування ХПІ за підтримки GlobalLogic. Використання наданої техніки — те реальне досягнення, яке дасть можливість нашим студентам отримати гарну сучасну освіту. Ми дуже вдячні GlobalLogic, яка розглядає кафедри ХПІ, як базу для підготовки відмінних фахівців. І головне, що у компанії є розуміння необхідності спільної роботи бізнесу та освіти. У мене немає сумнівів, що ми й надалі будемо співпрацювати», — зазначив Євген Сокол.

Завідувач кафедри обчислювальної техніки та програмування ХПІ Сергій Семенов підкреслив, що за допомогою нової лабораторії буде організовано навчальний процес, наукові дослідження з ухилом на роботизовані внутрішні вбудовані системи.

«Ми від фірми отримали близько двадцяти пристроїв «Embedded Starter Kit», які дозволяють проводити дослідження, будувати навчальний процес з урахуванням інтелектуальних вбудованих систем і програмувати на них. На цьому етапі ми запускаємо клас, де студенти зможуть вивчати нові, унікальні для вишів і навчального процесу дисципліни (embedded systems). Також студенти зможуть вдосконалювати знання з електроніки, системотехніки. Унікальність цих систем в тому, що з їх допомогою можна програмувати, створювати різні роботизовані системи і пристрої для багатьох галузей економіки», — розповів Сергій Семенов.

Представник компанії GlobalLogic, молодший віце-президент з інжинірингу Віктор Матусов, зазначив, що компанія активно підтримує розвиток вищої освіти, а з ХПІ має багаторічну стратегічну співпрацю: «Зараз ми відкриваємо лабораторію — це і фізична інфраструктура, і апаратне, програмне забезпечення. Це дозволить майбутнім інженерам, детально розібратися в розробці вбудованих систем і створювати унікальні пристрої. Наприклад, роботизовану руку або навіть екзоскелет. Мені особливо приємно, як випускнику ХПІ, що саме харківський Політех став одним з перших, де ми відкриваємо таку лабораторію. Адже без підтримки освіти неможливе подальше масштабування IT-індустрії. Ми очікуємо випускників вишів на наших проектах, як інженерів, але навчанням повинен займатися виш. Тому ми допомагаємо, приєднуючись до оновлення програм, допомагаючи готувати кадри серед викладачів».

Нагадаємо, в січні 2019 року НТУ «ХПІ» та компанія GlobalLogic уклали договір про співпрацю.

Довідка:

Embedded system — вбудована система — спеціалізована мікропроцесорна система управління, контролю і моніторингу, концепція розробки якої полягає в тому, що така система буде працювати, будучи вбудованою безпосередньо в пристрій, яким вона керує.

GlobalLogic міжнародна компанія з розробки програмних продуктів в сферах цифрових медіа, медицини, телекомунікацій, автопромисловості та інш. Компанія заснована в 2000 році. Штаб-квартира GlobalLogic знаходиться в Сан-Хосе, Каліфорнія, а центри розробки — в Україні, Індії, США, Європі, Аргентині, Канаді. «GlobalLogic Україна» є одним з найбільших розробників програмного забезпечення в Україні. Має офіси і співпрацює з понад 4500 фахівцями в Києві, Харкові, Львові та Миколаєві.

У 2019 році група компаній GlobalLogic інвестувала понад 2 млн доларів у розвиток інженерних талантів в регіоні Центральної та Східної Європи. Істотна частина цих вкладень припадає на Україну. В рамках проекту співпраці з вишами — GlobalLogic Education — компанія є партнером 19-ти вищих навчальних закладів у різних містах України та запустила 15 спільних програм, в тому числі й з НТУ «ХПІ».