ХПІ увійшов у ТОП–10 українських вишів у міжнародному рейтингу Webometrics

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» посів 9 місце серед найактивніших в інтернеті вузів України в липні 2016 року. Відповідний рейтинг, до якого увійшли понад 20 тисяч університетів світу (з них 344 ВНЗ України), був опублікований на сайті Ranking Web of Universities.

Htqnbyu NJG 20

Крім НТУ «ХПІ», у першій десятці українських вузів також представлені Київський національний університет ім. Т. Шевченка (1 місце), НТУУ «Київський політехнічний інститут» (2 місце), Сумський державний університет (3 місце), Національний університет «Львівська політехніка» (4 місце), Національний авіаційний університет (5 місце), Національний університет біоресурсів і природокористування України (6 місце), Харківський національний університет ім. В. Каразіна (7 місце), Тернопільський національний економічний університет (8 місце) і Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича (10 місце).

Довідка:

Webometrics Ranking of World Universities — один з рейтингів університетів світу, за яким аналізують ступінь представлення діяльності вузів в інтернеті. Його складають з 2004 року і публікують два рази на рік (в червні-липні і січні). Розробкою рейтингу займається Лабораторія кіберметрики («Cybermetrics Lab») Національної дослідницької ради Іспанії («Spanish National Research Council», CSIC), яка діє при Міністерстві науки і освіти Іспанії.

Найбільшу вагу в рейтингу (сумарно 80%) займають показники цитованості ВНЗ в мережі Інтернет та в базі даних Scopus. Рейтинг також враховує рівень впровадження в університеті політики «відкритого доступу» до результатів наукових досліджень, навчальних матеріалів, нормативної бази тощо.

Авторитетність рейтингу підтверджується використанням його результатів іншими рейтинговими агентствами: QS (рейтинг вишів країн Європи, що розвиваються, та Центральної Азії), SCImago, Центр «Євроосвіта» (рейтинг «Топ–200 Україна»), освітній проект «Osvita.ua» (консолідований рейтинг ВНЗ України) тощо.

Рейтинг не оцінює веб-сайти ВНЗ за популярністю або зручністю використання, натомість за допомогою вебометричних індикаторів вдається опосередковано оцінити усі аспекти діяльності вишу: наукову, навчальну, культуру, соціальну, спортивну тощо.