Незвичайний День відкритих дверей-2: «ХПІ використовує нові методи популяризації науки»

Близько тисячі гостей відвідали другий «Незвичайний День відкритих дверей», який пройшов 25 лютого у спорткомплексі НТУ «ХПІ». Захід проходив в особливому форматі — фестивалю. Школярі побачили ще більше майстер-класів та лабораторних експериментів, ніж у перший «Незвичайний День відкритих дверей». Було представлено близько 160 спеціалізацій від шести навчально-наукових інститутів НТУ «ХПІ» та чотирьох факультетів університету.

Гостей вітали: ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації (ХОДА) Анатолій Бабічев, голова Ради молодих вчених при ХОДА Наталія Куфтеріна, представники ХПІ.

Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації (ХОДА) Анатолій Бабічев зазначив, що на «Незвичайний День відкритих дверей» НТУ «ХПІ» прийшло багато школярів, охочих дізнатися про виш. «Сьогодні ХПІ використовує нові методи популяризації науки. Тут, дійсно, наживо показують, що таке наука для того, щоб абітурієнти побачили, зрозуміли і відчули її значимість для прогресу і для розвитку економіки країни».

Ректор університету, професор Євген Сокол розповів, що виш не тільки надає якісну технічну освіту, але дає можливість своїм студентам розвиватися у творчому і спортивному напрямках: «Політех входить до Топ-1000 навчальних закладів світу, тому студенти можуть отримати освіту, яка буде затребувана як в Україні, так і за кордоном. Крім того, хоча ми і технічний ВНЗ, багато хто з наших студентів і викладачів є учасниками творчих колективів Палацу студентів ХПІ. А наш спорткомплекс пропонує понад 70 спортивних секцій, тому студенти можуть вибрати ті, які їм подобаються», — сказав ректор Євген Сокол.

Так, гості заходу могли побувати в розширеній лабораторно-експериментальній зоні, де демонстрували досліди з фізики та хімії, у лабораторії ТЕСЛА, зоні робототехніки та інжинірингу, побачити сучасні технології IT сфери та електроніки. Також вони могли прослухати науково-популярні лекції від молодих вчених НТУ «ХПІ», та приймальної комісії Політеху: про особливості вступної кампанії та умови прийому 2018 року, і роботу над помилками абітурієнтів 2017 року.

Ректор Євген Сокол зазначив, що виш працює над тим, щоб розвиватися і рухатися вперед. Для цього в ХПІ пройшла реструктуризація, яка об’єднала факультети в інститути, що дозволило сконцентрувати навчальні і наукові кадри: «Наші молоді колеги сьогодні роблять як завжди інноваційні кроки у нашому університеті. Ми задумали і здійснили такий чудовий захід, де презентовані всі реальні досягнення, які є на кафедрах. Ми просто хочемо дати найширше уявлення нашим дітям про те, що таке технічні спеціальності».

За словами відповідального секретаря Центральної приймальної комісії НТУ «ХПІ» Сергія Петрова, такі зустрічі зі школярами дуже важливі, оскільки в абітурієнтів завжди є безліч питань про вступ. «Щороку змінюються правила вступної кампанії, і нам необхідно своєчасно повідомляти абітурієнтам, що ж змінилося, які правила і особливості для цього року. Ми сподіваємося, що це їм допоможе уникнути помилок і труднощів».

Учениця 11 класу Безлюдівського юридичного ліцею Владислава сказала, що вже визначилася з майбутньою професією — еколога, проте їй було цікаво дізнатися і про інші спеціальності. «Можна подивитися, поспілкуватися не тільки з викладачами, а й студентами. Дуже цікаво і по-новому, не так як в інших вишах. Ми побачили експерименти з пластиком, бездротовою електроенергією, 3D-принтер, роботів, рок-концерт і багато іншого».

День відкритих дверей радував школярів не тільки науковими досягненнями, а й великою культурною програмою. Гостей розважали творчі колективи Палацу студентів ХПІ і рок-гурти: Rebel Yell (Cover-band), ВЛ8 (Rock-band).

Більше світлин можна подивитися на сторінці прес-служби НТУ “ХПІ” у Facebook