ХПІ уклав угоди з провідними університетами Азербайджану

НТУ «ХПІ» розпочинає співпрацю з університетами Азербайджану. З цією метою наприкінці квітня 2018 року делегація ХПІ відвідала Бакинський державний університет (БДУ), Азербайджанський технічний університет (АзТУ), Азербайджанський державний університет нафти і промисловості (АДУНП). За підсумками візиту досягнуто домовленостей в науково-освітній сфері та підписано Меморандум про взаєморозуміння. Це новий етап в історії міжнародних відносин ХПІ та азербайджанських вишів.

Харківський університет представляли: ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол, проректор професор Олександр Труш і директор Наукового Парку ХПІ професор Ельдар Велієв. Так, в БДУ було організовано зустріч з ректором університету академіком Абелем Магеррамовим. Євген Сокол розповів про історію розвитку ХПІ та особливості навчання. «У нашому університеті здобувають вищу освіту понад 20 тисяч студентів за різними спеціальностями. Ми зміцнюємо науково-технічні, навчально-методичні та культурні зв’язки з провідними університетами Німеччини, Туреччини, США, Франції, Великобританії та інших країн», — зазначив він.

За підсумками переговорів між НТУ «ХПІ» та БДУ був підписаний Меморандум про взаєморозуміння, що передбачає обмін дослідниками, аспірантами та магістрантами, проведення наукових досліджень щодо спільних проектів. Договір також передбачає обмін досвідом для підвищення кваліфікації вчених і викладачів, організацію спільних семінарів і конференцій, спільну участь у проектах і програмах, що становлять взаємний інтерес.

Керівництво НТУ «ХПІ» також зустрілося з представниками АзТУ. Як повідомив виконуючий обов’язки ректора АзТУ, професор Халиг Ягудов, в Азербайджані освіті приділяється особлива увага. «В АзТУ діють 9 факультетів і 35 кафедр. Тут навчаються понад 9000 студентів», — зазначив Халиг Ягудов. У свою чергу ректор ХПІ Євген Сокол наголосив на важливості розширення співпраці між двома вишами, які готують переважно інженерні кадри.

За результатами переговорів було підписано «Протокол про наміри щодо співпраці» між ХПІ і АзТУ. Так, університети організують спільну наукову і освітню діяльність: будуть обмінюватися педагогами і студентами, працюватимуть над спільними проектами та інше.

У рамках візиту ректор ХПІ Євген Сокол розглянув нові можливості співпраці з Азербайджанським державним університетом нафти і промисловості (АДУНП). Ректор університету професор Мустафа Бабанли поінформував делегацію ХПІ про міжнародні зв’язки і спільні проекти АДУНП із зарубіжними вишами. Він зазначив, що поряд з якісною освітою АДУНП підтримує інноваційні ідеї студентів. «З цією метою в університеті створено Центр стартапів та інновацій «eazi START». Один із пріоритетів розвитку АДУНП — залучення студентів до стартапів і підготовка ними проектів, що відповідають світовим стандартам», — підкреслив Мустафа Бабанли.

Учасники зустрічі обмінялися думками щодо основних напрямків майбутньої співпраці. Керівництво азербайджанського університету особливо зацікавив досвід ХПІ у сфері навчання IT-технологіям, автоматизованих систем управління і т.д. Ректор ХПІ Євген Сокол високо оцінив досвід АДУНП у підготовці кадрів для нафтової і газової галузі. Він також наголосив на важливості об’єднання зусиль і налагодження напрямків співпраці, що представляють інтерес для обох сторін.

Крім проведення переговорів з керівництвом провідних університетів Азербайджану, делегація НТУ «ХПІ» відвідала Міністерство освіти Азербайджанської Республіки і Посольство України в Азербайджані, де визначили пріоритетні напрямки співпраці українських і азербайджанських університетів, обговорили законодавчу базу, що регулює питання у цій сфері.

Політехніки також відвідали Алею Шахідів, де поховані ті, хто віддав життя за свободу і незалежність Азербайджану. Вони поклали квіти до пам’ятника загальнонаціонального лідера Гейдара Алієва і харків’янина Віктора Серьогіна, який загинув 28 січня 1992 року під час бойових дій у Нагірному Карабасі. При виконанні операції з порятунку жінок і дітей цивільний вертоліт МК-8 під командуванням Віктора Серьогіна був збитий над містом Шуша в Азербайджані. Членам екіпажу, ціною своїх життів, вдалося відвести палаючий гелікоптер від житлових кварталів міста і врятувати життя сотням азербайджанців. Так харків’янин Віктор Серьогін став Національним Героєм Азербайджану.

Довідка:

Бакинський державний університет (БДУ) заснований у 1919 р. У ньому навчаються понад 20000 студентів. До складу університету входять 17 факультетів, Центр нанодосліджень, Центр інформаційних технологій, Міжнародний науково-дослідний центр, Центр кар’єри, корейський і російський центри, музей, бібліотека, видавництво та ін.

Азербайджанський технічним університет (АзТУ) — вищий технічний державний освітній заклад Азербайджанської республіки. Університет діє з 1950 року і  є одним з провідних вишів Азербайджану. АзТУ готує фахівців і наукові кадри в галузях машинобудування, металургії, інформатики та комп’ютерних технологій, електротехніки, телекомунікацій, автотранспорту, інженерного бізнесу і ще за 28 напрямками і 70 спеціальностями.

Університет тісно співпрацює з представництвами таких міжнародних організацій, як ООН, ЮНЕСКО, з багатьма провідними зарубіжними університетами. У різні періоди в університеті отримали і продовжують отримувати освіту громадяни з більш ніж 40 зарубіжних країн.

Азербайджанський державний університет нафти і промисловості (АДУНП) — вищий навчальний заклад в Баку. Заснований у 1920 році. Підготовка кадрів в АДУНП ведеться за всіма трьома рівнями вищої освіти — бакалаврат, магістратура та докторантура. Сьогодні в університеті функціонують 7 факультетів, 28 кафедр, 6 науково-дослідних лабораторій.

На даний час в АДУНП отримують освіту понад 300 іноземних студентів з Туреччини, Росії, Китаю, Греції, Ірану, Сирії, США, Великобританії та інших країн.