Фестиваль NonStopMedia IX: Сучасне мистецтво в ХПІ

У Харкові завершився дев’ятий арт-фестиваль молодіжного мистецтва NonStopMedia. Програма двотижневого бієнале (27.08.18-09.09.18) складалася з різноманітних презентацій, виставок, лекцій, концертів, екскурсій на десяти майданчиках міста. На одному з них — Палаці студентів (ПС) ХПІ розташовувався основний виставковий проект фестивалю. У просторі ArtKhPI були представлені роботи молодих художників-конкурсантів з України, Польщі та Білорусі.

«Головна виставка об’єднала 10 проектів, які пройшли відбір журі. Палац студентів ХПІ — це новий майданчик для сучасного Харкова, який має історичне значення. Тут проходили перші виставки харківських фотографів і живописців-нонконформістів. Зараз вони вписані в історію сучасного мистецтва міста», — розповіла кураторка NonStopMedia IX Анастасія Хлестова.

Директор Харківської муніципальної галереї, засновниця і кураторка фестивалю NonStopMedia Тетяна Тумасьян зазначила, що фестивалю вже 15 років. Це один з перших арт-фестивалів, який займається підтримкою молодого мистецтва. «За час свого існування він прийняв більше 1000 заявок з різних країн світу, і практично всіх міст України. Головна фішка сьогоднішнього NonStopMedia — реанімація Палацу студентів ХПІ як мультикультурного центру. Він вперше за 30 років приймає у себе такий фестиваль», — зазначила Тетяна Тумасьян.

Фінал NonStopMedia відбувся 9 вересня. У цей день куратори фестивалю Анастасія Хлестова, Антон Ткаченко і член журі Тетяна Тумасьян провели екскурсію у ПС ХПІ і розповіли про представлені арт-об’єкти конкурсантів. Завершився фестиваль концертом гуртів Alcohol Ukulele та Fever у харківському культурному центрі Art Area ДК.

Фоторепортаж з відкриття виставки у Палаці студентів ХПІ можна подивитися на сторінці прес-служби ХПІ в Facebook.

Наступний, ювілейний NonStopMedia, пройде в Харкові у 2020 році.

Довідка:

NonStopMedia — один з перших фестивалів в Україні, зосереджених на молодіжному мистецтві (стартував у 2003 році). Це майданчик для експериментального візуального мистецтва в Україні, який дає можливість молодим і досі невідомим митцям заявити про себе. Зараз фестиваль перетворився на бієнале і проходить кожні два роки.

Всього для участі в NonStopMedia IX анкети надіслали близько 150 художників зі всієї України та інших країн. В результаті відібрали десять найкращих проектів. Лауреати NonStopMedia IX отримають можливість організувати виставку в галереях України, які є партнерами фестивалю, протягом наступного року.

Фіналісти NonStopMedia IX: Григорій Гудаченко, Аня Мананкіна, Іра Водолажченко, Томаш Гажлінсі і Вікторія Дорр, Анастасія Худякова, Коршунов Євген, Вероніка Чередниченко і Богдана Пацюк, Женя Лаптій, Дар’я Кольцова, Роман Камінський та Наталія Ткаченко (кураторка).

Члени журі фестивалю NonStopMedia IX: директор Харківської муніципальної галереї, засновниця і кураторка фестивалю NonStopMedia Тетяна Тумасьян; художник, фотограф, учасник Венеційського бієнале, член наглядової ради НТУ «ХПІ» Сергій Братков; художник, переможець і лауреат міжнародних арт-форумів, лауреат NonStopMedia Роман Мінін.

Партнери фестивалю NonStopMedia IX: НТУ «ХПІ», ХНЕУ ім. Кузнеця, Ampersand food&art, “Vovatanya” Gallery, Goethe-Institut, Будинок Нюрберга, Британська Рада, Щербенко Арт Центр, Karas Gallery, галерея «Артсвіт», галерея «ЧЕЧ», Одеський музей сучасного мистецтва, Інститут Адама Міцкевича, МЗС України, «Культура звука», кафе Farsch, Academy of Visual Arts Kharkоv, «Уніфехт», СХІД OPERA.