У ХПІ провели заходи, присвячені 74-й річниці визволення України

У Музеї історії НТУ «ХПІ» пройшли зустрічі студентів університету з учасниками бойових дій часів Другої світової війни, ветеранами-політехніками Віктором Долбнею та Анатолієм Христофоровим. Заходи були приурочені до 74 річниці визволення України від фашистських загарбників.

Так, викладачі та першокурсники факультету комп’ютерних та інформаційних технологій ХПІ зустрілися з ветераном-політехніком Віктором Тимофійовичем Долбнею. Вони переглянули документальний фільм, послухали спогади ветерана про участь в боях у період Другої світової війни. Віктор Тимофійович пройшов з боями від Сталінграда до Кенігсбергу. Гості з цікавістю слухали його розповідь, ставили питання. Він також подарував студентам і викладачам свою книгу «1418 днів. 22 червня 1941 — 9 травня 1945 року» (військовий щоденник).

Студенти Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту поспілкувалися з ветераном і випускником ХПІ Анатолієм Іллічем Христофоровим. Він розповів про своє життя в окупованому Харкові, про участь підлітком в його звільненні.

Довідка:

День визволення України від фашистських загарбників — свято, що відзначається в Україні щорічно 28 жовтня, починаючи з 2009 року (встановлено указом Президента). Цього дня в 1944 році був звільнений найзахідніший регіон України — Закарпаття.

Віктор Тимофійович Долбня — доктор технічних наук, професор, Почесний доктор ХПІ, заслужений працівник вищої школи України (раніше був завідувачем кафедри промислової електроніки, професором кафедри автоматизованих електромеханічних систем, деканом факультету автоматики та приладобудування ХПІ). Довічний науковий стипендіат за наказом Президента України, влітку 1942 року був призваний до армії, пройшов навчання в 29 Окремому навчальному танковому полку в Сталінграді, воював у складі 422 стрілецького полку 170 стрілецької дивізії. Війну закінчив на захід від Кенігсбергу, на косі Фріш-Неерунг у німецького міста Штутгофф. Через багато років після закінчення війни написав по своїм військовим щоденникам книгу «1418 днів (22 червня 1941 — 9 травня 1945)».

Анатолій Ілліч Христофоров — голова первинної ветеранської організації НТУ «ХПІ», колишній професор кафедри зварювання ХПІ. Нагороджений орденами Вітчизняної війни II ступеня, орденом «За мужність», 15 медалями, багатьма нагородами в наш час за плідну роботу з розвитку ветеранського руху, патріотичного виховання молоді.