Вчені ХПІ отримали грант німецького фонду

Генеральний консул ФРН Вольфганг Мессінгер урочисто вручив сертифікат про отримання гранту фонду Олександра фон Гумбольдта (Alexander von Humboldt Stiftung, Deutschland) колишньому стипендіату цього фонду доценту Михайлу Пантеляту та завідувачу кафедри електричних апаратів НТУ «ХПІ» професору Борису Клименко. Призначення гранту придбання обладнання для навчального процесу і наукових досліджень на суму 20 тисяч євро.

«Запрошення НТУ «ХПІ» вручити символічно дане обладнання особливо приємно для мене, оскільки воно збігається з проведенням «Тижнів Німеччини» в Україні. Таким чином, ваш університет приєднується до тих установ Харкова, які активно співпрацюють з Німеччиною. Ми підтримуємо Україну в багатьох відносинах, включаючи науку», — зазначив Вольфганг Мессінгер.

Як повідомив завідувач кафедри електричних апаратів ХПІ, професор, доктор технічних наук Борис Клименко, «боротьба» за грант фонду Олександра фон Гумбольдта велася з травня 2014 року. Співробітники кафедри пройшли близько двадцяти етапів погоджень, уточнень та обґрунтувань, співбесід з рецензентами. Обладнання було отримано наприкінці 2016 року, і вже сьогодні з його допомогою на кафедрі здійснюються наукові дослідження високого рівня, проводиться організація та створення нових лабораторних робіт.

«Дуже важливо, що нові лабораторні роботи створюються у вигляді мобільних стендів в процесі виконання бакалаврантами й магістрантами дипломних проектів, що допомагає освоїти навички практичної роботи з сучасним обладнанням», — зазначив Борис Клименко. За його словами, одне із свідчень ефективності використання нового обладнання при проведенні досліджень — участь співробітників кафедри електричних апаратів у 5-ти зарубіжних наукових конференціях (2017 – 2018 рр). Доповіді на цих конференціях отримали високу оцінку їх організаторів і учасників та були опубліковані в престижних європейських журналах.

«Фонд Олександра фон Гумбольдта є каталізатором досліджень та забезпечення якісної освіти на кафедрі електричних апаратів. Цей фонд має широку програму підтримки науки і освіти. На нашій кафедрі вдалося продовжити співпрацю з колишніми стипендіатами, які на все життя залишаються «гумбольтянцями». Доцент кафедри, кандидат фізико-математичних наук Михайло Пантелят — стипендіат фонду Гумбольдта. Ми з ним створили невелику робочу групу, яка й займалася проектом придбання обладнання, визначала, яке саме обладнання нам необхідно, контактували з фірмами», — розповів Борис Клименко. За його словами, до складу цієї групи також увійшли: канд. техн. наук, доцент Євген Байда, канд. техн. наук, доцент Олександр Гречко, канд. техн. наук, доцент Олександр Чепелюк. Крім того, всі вони займалися монтажем, перевіркою працездатності, введенням в дію і контролем за ефективністю використання придбаного обладнання.

Борис Клименко повідомив, що завдяки гранту фонду Олександра фон Гумбольдта, на кафедрі електричних апаратів ХПІ з’явилася інноваційна апаратура: мікропроцесорна техніка, сучасні електромеханічні і напівпровідникові апарати комутації, управління й захисту, 3D принтер, індукційна плита, 12 цифрових осцилографів, тепловізор, пірометр, шумометр, флюксметр, мультиметри та багато іншого. Нова техніка розміщена у відремонтованому та спеціально обладнаному приміщенні.

На зустрічі зі студентами, викладачами і співробітниками кафедри електричних апаратів Вольфгангу Мессінгеру була продемонстрована робота нової техніки, показані широкі можливості її застосування в дослідженнях і навчальному процесі. Консул зазначив високу ефективність використання виділених кафедрі засобів і обіцяв підтримку заявки кафедри електричних апаратів на новий грант, орієнтований на співпрацю в галузі досліджень і освіти з одним із університетів Німеччини.

Генеральний консул ФРН Вольфганг Мессінгер також провів ряд зустрічей з керівництвом Університету. Проректор з науково-педагогічної роботи вишу Геннадій Хрипунов подякував консулу за підтримку і наголосив на важливості цього кроку для розвитку науки і освіти в НТУ «ХПІ».