Презентація, присвячена відомому хіміку Івану Осипову

7 листопада в НТУ «ХПІ» відбудеться презентація дослідження, присвяченого 100-річчю від дня смерті видатного вченого-хіміка, ректора Харківського технологічного інституту Івана Павловича Осипова. Свою монографію «Науково-освітній доробок професора І.П. Осипова (1855-1918 рр.) в галузі хімії» представить директор правління ГО «Асоціація випускників НТУ «ХПІ», кандидат історичних наук Валерій Камчатний.

У монографії детально висвітлені біографія І.П. Осипова, його наукова, освітня, громадська діяльність, наведено бібліографію творчої спадщини. Книга також містить відомості про талановитих учнів професора.

На презентацію запрошуються фахівці-історики, викладачі, студенти та всі, хто цікавиться історією розвитку вітчизняної хімічної науки і вищої школи, зокрема: Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, Харківського національного медичного університету.

Захід відбудеться 7 листопада в Науково-технічній бібліотеці НТУ «ХПІ», 3 поверх, аудиторія 63.

Початок — 14:30.

Довідка: Талановитий учень академіка Миколи Бекетова, Іван Осипов був визнаним фахівцем в різних галузях хімічної науки — теоретичної, неорганічної, органічної, фізичної, аналітичної хімії, а також у фармакології, судової хімії, в історії хімії, тощо.

З 1906 вчений працював в Харківському технологічному інституті (нині — НТУ «ХПІ») на посаді професора і очолював хімічну лабораторію. У 1915 році, в непрості часи Першої світової війни, був обраний на посаду директора (з 1917 року — ректора) ХТІ. У цей час І.П. Осипов також став одним з ініціаторів створення та першим директором Харківського жіночого політехнічного інституту. Три роки його управління ХТІ — надважкі зусилля для збереження навчального закладу в умовах війни, суспільних потрясінь і економічної розрухи. Внаслідок таких обставин і важкої хвороби вчений передчасно пішов з життя. 4 листопада 2018 року минає рівно 100 років з дня смерті І.П. Осипова.