День Святого Миколая в ХПІ: Ми рівні!

18 грудня в НТУ «ХПІ» пройшла благодійна акція «Ми рівні!», учасниками якої стали понад 30 вихованців зі шкіл-інтернатів №6 і №8 міста Харкова (для дітей зі зниженим слухом та ДЦП). Програма зустрічі, присвяченої Дню Святого Миколая, включала відвідини Музею історії ХПІ, різні майстер-класи, спілкування з ректором вишу, викладачами, студентами Політеху. Крім того, відбувся благодійний ярмарок, а виручені кошти передали на подарунки для дітей цих шкіл-інтернатів.

Візит в Політех старшокласників з Харківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів №6 для дітей зі зниженим слухом стартував із зустрічі з ректором ХПІ Євгеном Соколом, директором Навчально-наукового інституту хімічних технологій і інженерії Ігорем Рищенком, представниками студентського відділення товариства інженерів нафтогазової промисловості (Kharkiv SPE Student Chapter). Ректор ХПІ Євген Сокол привітав гостей, побажавши їм розвитку і вдосконалення, незважаючи на існуючі бар’єри. Він також запросив школярів вступати до Політеху, зазначивши, що у виші є квоти для дітей з обмеженими можливостями.

Після для гостей провели екскурсію в Музеї історії ХПІ, де розповіли про головні віхи розвитку найстарішого технічного вишу України — Харківського політехнічного інституту. Школярі мали змогу побачити різні експонати, документи, фотографії, що відображають етапи становлення університету, дізнатися про видатних вчених і наукові школи вишу. Найактивніші діти отримали пам’ятні подарунки.

В коворкінгу Арсенал Ідей Україна/Простір ідей: Science&Museums дітей очікували майстер-класи від викладачів і студентів кафедри технології жирів та продуктів бродіння. Вони розкрили секрети приготування шоколадних цукерок, напоїв, а також продемонстрували хімічні досліди. У свою чергу, представники Українського науково-дослідного інституту природних газів АТ «Укргазвидобування» розповіли вихованцям шкіл-інтернатів про походження нафти, способи її видобутку, а також різні геологічні породи.

Школярі Харківської спеціалізованої школи-інтернату I-III ступенів №8 для дітей з наслідками поліомієліту та церебральними паралічами також взяли участь в цікавих майстер-класах від вчених Політеху, відвідали пізнавальну екскурсію в Музеї ХПІ, поспілкувалися зі студентами та викладачами університету.

Паралельно з програмою для дітей, в холі Електрокорпусу ХПІ проходив благодійний ярмарок. Тут політехніки, в тому числі студенти-іноземці, які навчаються за спеціальностями нафтогазової галузі, продавали різноманітні речі. Виручені кошти передали на подарунки для гостей-вихованців шкіл-інтернатів. Також були зібрані іграшки та одяг, які відвезли в ці заклади.

Куратори благодійної акції зазначають, що це перший подібний проект, мета якого показати, що діти з обмеженими можливостями не самотні, у них є підтримка. Школярі із задоволенням брали участь в майстер-класах, дослідах, знайомилися з Політехом. Деякі старшокласники зацікавилися можливістю вступу до ХПІ, а також наявністю підготовчих програм для здачі ЗНО, можливістю отримання додаткових балів.

Організаторами та волонтерами проекту були представники: кафедри видобутку нафти, газу і конденсату, кафедри технології переробки нафти, газу і твердого палива, кафедри технології жирів та продуктів бродіння Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії НТУ «ХПІ», студентського відділення товариства інженерів нафтогазової промисловості (Kharkiv Polytechnic SPE Student Chapter), а також Музей історії ХПІ, за сприяння Українського науково-дослідного інституту природних газів АТ «Укргазвидобування».