Новинки Зимових Канікул з Політехом

НТУ «ХПІ» та коворкінг Арсеналі Ідей Україна / Простір ідей: Science&Museums в шостий раз стали майданчиком для проекту «Канікули з Політехом». Протягом п’яти днів (8-12 січня) близько 1000 гостей з Харкова і області, інших регіонів України брали участь в різноманітних науково-освітніх лекціях, майстер-класах, воркшопах, відвідували кафедри і лабораторії вишу. Новинкою цих канікул стало експрес-тестування ЗНО для абітурієнтів, заняття в школі «Electrolium» за напрямком енергетики, а також незвичайна лекція з астрономії.

Учасниками Зимових Канікул з Політехом стали школярі різного віку, їхні батьки, а також вчителі. Для них викладачі та студенти ХПІ підготували 36 цікавих заходів за різними напрямками — від секретів турбін, 3D-друку, оптичних ілюзій фізики, пізнавальної мехатроніки до «їстівної» хімії та економічних ігор. Гості брали участь у різноманітних дослідах, експериментах, лабораторних роботах, вчилися робити голограми, ідеальну карамель, перевіряли наявність нітратів у продуктах, дізнавалися про харчові Е-добавки, жуйки, «дива» ливарного виробництва, сонячну енергетику, досліджували двигуни внутрішнього згоряння, писали цікаве резюме, і багато іншого.

Ряд заходів був організований спеціально для майбутніх абітурієнтів — експрес-тестування ЗНО та лекція про особливості вступної кампанії та умови прийому 2019 року. Так, понад 260 старшокласників пройшли тестування з української та англійської мови, математики, фізики, біології, хімії, історії. Найпопулярнішим став тест з української мови, друге і третє місця за популярністю розділили математика та англійська мова.

Спеціальну програму організували для гостей з комунального закладу «Малоданилівській ліцей» (Харківська область). Школярам провели екскурсію в музеї історії ХПІ, де вони дізналися про головні періоди становлення вишу, його видатних вчених, винаходи. Після цього хлопці та дівчата побували на одній з найстаріших кафедр вишу — кафедрі парогенераторобудування, де взяли участь в майстер-класі, поспілкувалися з викладачами, дізналися про спеціальність енергетичне машинобудування, особливості майбутньої професії, можливості навчання в ХПІ.

Вперше в рамках проекту «Канікули з Політехом» працювала школа «Electrolium» з енергетичного напрямку, організована викладачами та студентами кафедри передачі електричної енергії ХПІ. Її учасниками стали вісім школярів, які спробували себе в ролі інженерів-проектувальників. Протягом п’яти днів вони відвідували лекції, майстер-класи в стилі STEM, воркшопи від вчених Політеху і працювали над своїм проектом «Трансформатор Тесли». Учні паяли, використовували різні вимірювальні прилади, робили складні фізико-математичні розрахунки під керівництвом викладачів університету. Захист роботи відбулася в останній день Канікул — 12 січня. До складу журі увійшли вчені ХПІ, які оцінювали проект за наступними критеріями: актуальність теми, технічне виконання, командна робота, дизайн і представлення роботи. За підсумками всі учасники отримали сертифікати.
Подивитися фото із занять в школі «Electrolium» можна за посиланням.

Гості Канікул з Політехом також відвідали незвичайну лекцію з демонстраціями «Вийди і зайди нормально» — що трапиться, якщо вийти у відкритий космос без скафандра? Захід був присвячений святкуванню 100-річчя Міжнародного астрономічного союзу (International Astronomical Union) і астрономічним проривам, які формували науку, технології та культуру протягом останнього століття. У багатьох країнах світу, серед яких і Україна, з 10 по 13 січня проходили різні події присвячені астрономії.

Фоторепортаж з проекту зимові «Канікули з Політехом» — за посиланням.

Довідка:

Проект «Канікули з Політехом» стартував восени 2017 року. Його організаторами і спікерами є викладачі, аспіранти, студенти різних кафедр НТУ «ХПІ». Протягом тижня, в період шкільних канікул, для дітей представлена програма різноманітних заходів — майстер-класів, воркшопів, інтерактивних ігор та лекцій, лабораторних робіт, демонстрацій, дослідів. Гостями Канікул стають не лише діти, а й дорослі — їхні батьки, вчителі.

Головна ідея проекту полягає в тому, щоб показати хімію, фізику, математику, інші технічні спеціальності цікаво, зацікавити дітей займатися наукою в майбутньому. Відзначимо, що політехніки використовують STEM-підхід в своїх заходах, дозволяючи учасникам занурюватися в наукове середовище, брати участь в практичних демонстраціях, працювати в командах.

Основною локацією для таких зустрічей є коворкінг Арсеналі Ідей Україна/Простір ідей: Science&Museums, розташований в електротехнічному корпусі ХПІ, а також кафедри і лабораторії вишу.

Арсенал Ідей Україна/Простір ідей: Science&Museums НТУ «ХПІ» відкритий у вересні 2017. Він був створений за ініціативи молодих вчених НТУ «ХПІ», за підтримки Харківської облдержадміністрації, Благодійного фонду «Мистецький Арсенал» в рамках Всеукраїнської соціальної програми Марини Порошенко «Інклюзивна освіта — рівень свідомості нації». Центр став першим в Україні постійно діючим інтерактивним майданчиком для творчості, досліджень і пізнання школярів і молоді, в тому числі з інвалідністю. Центр відомий не лише мешканцям Слобожанщини, а й інших регіонів України.