IT-освіта в стилі STEM від ХПІ

Представники факультету комп’ютерних та інформаційних технологій НТУ «ХПІ» взяли участь в інформаційному заході для школярів «Профорієнтаційний STEM з інтегрованим завданням F3 та F12 (знайти і зберегти)». Зустріч відбулася в Харківському міському центрі зайнятості з метою ознайомлення учнів з IT-напрямком, його перспективними спеціальностями, та задля спілкування з випускниками цієї сфери. Гостями стали майже 200 старшокласників Харківських шкіл.

НТУ «ХПІ» представляли студенти і викладачі таких кафедр: комп’ютерні та радіоелектронні системи контролю та діагностики, обчислювальна техніка та програмування, мультимедійні інформаційні технології та системи. Вони презентували університет, спеціальності, а також провели майстер-класи, воркшопи, продемонстрували роботів, інші розробки.

Так, секція ХПІ була розділена на три зони: школярі могли дізнатися цікаву для них інформацію про програмування, попрацювати з програмами для написання кодів, подивитися з чого складається комп’ютер і спробувати спаяти мікросхему, а також дистанційно керувати роботами, багато іншого.

Відзначимо, що НТУ «ХПІ» активно підтримує і проводить заходи, які засновані на позиціях STEM-освіти (англ. Science, Technology, Engineering and Mathematics) і спрямовані на популяризацію природничіх, інженерних і технологічних наук серед дітей та юнацтва. Це — канікули з Політехом, Наукові суботи з Політехом, інше, а також олімпіади з робототехніки та різні гуртки в сфері програмування для школярів. Зокрема, в листопаді відбулася регіональна олімпіада для школярів «ROBO-kids 2018».

Студенти ХПІ активно беруть участь в чемпіонатах з програмування та робототехніки. Так, восени 2018 року політехніки стали абсолютними чемпіонами України з програмування. Їх команда отримала путівку на фінал Всесвітньої студентської олімпіади з програмування, який відбудеться з 31 березня по 4 квітня 2019 в місті Порту, Португалія. У березні 2018 року студенти ХПІ завоювали «срібло» на міжнародних змаганнях з робототехніки «Робоматікон» у Варшаві.

Довідка:

Організатор заходу «Профорієнтаційний STEM з інтегрованим завданням F3 та F12 (знайти і зберегти)» — Харківський міський центр зайнятості, серед учасників — Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харківський національний університет радіоелектроніки, Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова.