ХПІ провів міжнародну конференцію з питань штучного інтелекту

18-19 квітня на базі НТУ «ХПІ» відбулася міжнародна конференція «Computational Linguistics and Intelligent Systems» (CoLInS-2019), яка об’єднала студентів, вчених, представників бізнесу. Мета обговорення результатів останніх досліджень в галузі обробки природної мови і розвитку інтелектуальних комп’ютерних систем, обмін ідеями. Організаторами виступили: кафедра інтелектуальних комп’ютерних систем і кафедра програмної інженерії та інформаційних технологій управління НТУ «ХПІ».

Робота конференції передбачала кілька секцій:

— основна: презентації досліджень в галузі штучного інтелекту і прикладної комп’ютерної лінгвістики;

— студентська: презентації цікавих результатів студентських робіт;

— постер секція: семінар від Grammarly «Класифікація текстів» за допомогою «Fasttext», робота біля стенду компанії SoftServe — партнера кафедр.

Крім українських вчених, студентів в роботі конференції взяли участь гості з Франції, Польщі, Португалії, Німеччини, представники IT-компаній Sytoss, SoftServe, Zone3000, Grammarly. Серед основних доповідачів були: професор університету Ліон-2 (Франція) Жан-Юг Шоша, професор університету Париж-13 (Франція) Т’єррі Амон, провідний фахівець компанії Grammarly Мар’яна Романишин, фахівець з аналізу даних компанії SoftServe Олександр Гурбич.

Організатори конференції — зав. кафедри інтелектуальних комп’ютерних систем професор Наталія Шаронова і зав. кафедри програмної інженерії та інформаційних технологій управління професор Михайло Годлевський, відзначили, що з кожним роком захід збирає все більшу кількість учасників з різних міст України. Це свідчить про те, що тематика конференції стосується актуальних проблем сучасної освіти та ІТ-сфери.

Конференція CoLInS-2019 дала можливість учасникам не лише обговорити актуальні тенденції розвитку інтелектуальних систем і комп’ютерної лінгвістики, але також сприяла встановленню контактів, активній участі талановитої молоді в науковій діяльності.

Довідка:

Організатори — кафедра інтелектуальних комп’ютерних систем, кафедра програмної інженерії та інформаційних технологій управління НТУ «ХПІ», НУ «Львівська Політехніка». Співорганізаторами є Сілезький технічний університет (Politechnika Śląska), Університет Париж 13 (Université Paris 13).

Перша конференція відбулася в 2012 році і стала майданчиком для обговорення проблем і прогресу в обчислювальній, математичній, структурній та прикладній лінгвістиці. Серед учасників — українські та зарубіжні дослідники. З 2017 року конференція отримала статус міжнародної. Вона проходить щорічно на базі Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» або НУ «Львівська Політехніка» (по черзі). У 2019 конференцію «Computational Linguistics and Intelligent Systems» приймав НТУ «ХПІ».