Про можливості ERASMUS+: Політех & Марібор

Чотири студентки Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу НТУ «ХПІ» приїхали зі Словенії, де протягом семестру навчалися за програмою ERASMUS+ в університеті Марібору (Univerza v Mariboru). Політехніки (IV курс): Марія Дегтяр, Поліна Волобуєва, Марія Сидренок і студентка II курсу Ірина Алексєєва з лютого по липень 2019 року вивчали менеджмент в словенському виші.

Про можливості програми ERASMUS+ студентки дізналися на сайті відділу міжнародних зв’язків НТУ «ХПІ», про давнього партнера харківського Політеху Маріборський університет — з розповіді на лекції доцента кафедри менеджменту та оподаткування Павла Бриня, який є координатором програми мобільності з цим університетом. Студенток відбирали за критеріями хорошої успішності в ХПІ, включаючи відмінні знання англійської мови, і на основі мотиваційних листів, які Марія Сидренок, Ірина Алексєєва, Поліна Волобуєва та Марія Дегтяр відправили до вишу Словенії разом зі вступними документами.

Дівчата розповіли про особливості викладання в Маріборському університеті: «Всі обрані нами дисципліни виявилися досить цікавими, ємними. Один предмет перетинався з тим, що ми вже вивчали в ХПІ — це Innovation management. Рівень викладання в Мариборському університеті досить високий. Викладачі добре володіють англійською мовою, вміють об’єднувати студентів в команди, активно їм допомагають у вирішенні завдань і проблем, знають свою дисципліну відмінно. Охоче ​​йдуть назустріч, якщо у студента виникають якісь питання», — відзначили вони.

Університет Марібору забезпечував студенток стипендією, якої, за словами Марії Дегтяр, цілком вистачало на харчування, оплату гуртожитку, подорожі: «Ми встигли з’їздити у Венецію, Флоренцію, Будапешт, Загреб, Любляну, Опатію, Рієку, Грац, побачили прекрасне озеро Блед, яке, до речі, виявилося найкрасивішим місцем з усіх. Сама Словенія приголомшливо красива», — розповіла Марія.

«Враження дуже хороші. Спогади на все життя. Абсолютно новий погляд на освіту та світ в цілому. Я отримала багато нового досвіду і позитивних вражень», — зазначила Поліна Волобуєва.

Довідка:

На цей час в НТУ «ХПІ» за програмою Еразмус + КА1 (академічна мобільність) укладені і працюють 24 договори про взаємну академічну мобільність з вищими навчальними закладами Австрії, Німеччини, Франції, Польщі, Італії, Угорщини, Туреччини, Румунії, Словенії, Словаччини, Литви та Греції. Щорічно десятки студентів різних спеціальностей НТУ «ХПІ» виїжджають до ВНЗ цих країн на семестрове навчання, яке проводиться англійською мовою. Всі витрати студентів у період навчання (стипендія 750-800 євро на місяць і оплата проїзду — 250-275 євро) повністю оплачуються Європейським Союзом.

Маріборський Університет — другий найбільший і найстаріший університет Словенії, заснований в 1975 році в місті Марібор. На сьогоднішній день університет включає в себе 17 факультетів, на яких навчається приблизно 15 000 студентів і працює 1800 викладачів, наукових співробітників та інших. Найбільшою популярністю в університеті користуються гуманітарні та природничі науки, технічні програми, економіка і медицина. З 1999 року Університет Марібору активно бере участь в міжнародній програмі Erasmus, яка поєднала всі підпрограми в єдину програму Erasmus+. В рамках цієї програми Університет підписав двосторонні угоди з більш ніж 500 іноземними університету. З них два українські: Тернопільський національний технічний університет ім. Івана Пулюя та НТУ «ХПІ».