Porsche і не тільки: Група студентів ХПІ — в Магдебурзі

Десять студентів НТУ «ХПІ» в рамках проекту Німецького товариства Академічних обмінів (DAAD) знаходяться на літньому стажуванні в Німеччині. Так, в Магдебурзькому університеті ім. Отто-фон-Геріке (OVGU) студенти II курсу проходять місячні курси німецької мови, а студенти III курсу виробничу практику. Ще шість учнів IV курсу ХПІ готуються продовжити своє навчання в магістратурі німецького університету за принципом включеного навчання. Така освітня програма реалізується для студентів ХПІ вперше після укладення нового договору DAAD між OVGU, НТУ «ХПІ» та НТУУ «КПІ».

Взяти участь у програмі могли всі бажаючі студенти НТУ «ХПІ», які навчаються на інженерних спеціальностях (вперше в цьому році конкурсантами стали не тільки студенти електротехнічного напрямку, але і машинобудівники). Відбір здійснювався за безпосередньою участю професорів з Німеччини. Конкурсанти повинні були надати інформацію про високу успішність в ХПІ, продемонструвати гарну оцінку з німецької мови та показати впевнене володіння німецькою мовою під час персональної співбесіди.

Після прибуття студентів ХПІ в Магдебург, відбулася їх зустріч з ректором Магдебурзького університету ім. Отто-фон-Геріке, професором Енсом Штракіляном (Jens Strackeljan), на якій ректор розповів про особливості навчання в OVGU, побажав успіхів у вивченні німецької мови та набутті практичних навичок під час стажування.

Під час візиту в Магдебурзький університет ім. Отто-фон-Геріке студенти НТУ «ХПІ» не тільки займаються на курсах німецької мови та проходять виробничу практику, а й знайомляться з різними напрямками навчання в німецькому університеті, науковими школами вишу. Також вони мають можливість (студенти 3-го курсу) відвідувати провідні машинобудівні підприємства Німеччини, вивчати їх роботу та виробництво. Так, політехніки відвідали автоскладальний завод фірми Porsche, де їм показали повний цикл виробництва автомобільних кузовів моделей Macan та Panamera.

Довідка:

З 2016 року в НТУ «ХПІ» працює Німецький освітній центр НТФ, який координує роботу університету з німецькими та австрійськими вишами, безкоштовно навчає студентів німецькій мові, консультує з питань навчання в Німеччині та Австрії. У центрі, зокрема, працюють німецький лектор DAAD та австрійський лектор OeaD (Австрійська служба академічних обмінів).

Новий договір DAAD, укладений між Магдебурзьким університетом ім. Отто-фон-Геріке (OVGU), НТУ «ХПІ» та НТУУ «КПІ» у 2018 році, передбачає для студентів гарантовані місця зі стипендією (від 750 до 850 Євро на місяць) та наступні можливості:

— проходження мовної практики в Магдебурзі (для студентів 2 курсу),

— проходження виробничої практики в Магдебурзі (для студентів 3 курсу),

— включене навчання в магістратурі з підготовкою і захистом диплому в Німеччині (для студентів 4 курсу).

DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) — німецька служба академічних обмінів, яка пропонує стипендії для студентів, аспірантів, викладачів і науковців. Офіс DAAD В Україні працює з 1998 року і знаходиться на території НТУУ “Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського”. Завдання компанії: інформування та консультація про систему вищої освіти в ФРН, можливості навчання в Німеччині і отримання стипендії; організація і проведення конкурсу на отримання стипендій DAAD; робота з колишніми стипендіатами DAAD; співпраця з німецькими та українськими вишами, консультації в рамках міжвузівського партнерства; співпраця з Посольством ФРН та іншими представництвами німецьких організацій в галузі освіти; співпраця з лекторами DAAD, які працюють в Україні.