Знання і свобода — ключі до щастя: в ХПІ обговорювали спадщину третього Президента США

Сьогодні в НТУ «ХПІ» відбулася презентація книги «Світло і свобода. Роздуми про прагнення до щастя», яка заснована на роботах третього Президента Америки Томаса Джефферсона. Її редактор — американський юрист Ерік Скотт Петерсен, який також прочитав лекцію на тему «Історична і філософська спадщина Томаса Джефферсона в сучасному світі». Учасниками заходу стали студенти, викладачі Політеху, та інші гості. Крім того, Е.Петерсен відвідав Науково-технічну бібліотеку ХПІ, провів зустріч з керівництвом вишу.

«Мені дуже приємно бути запрошеним до цього прекрасного університету. Я щасливий, що ви бачите універсальну мудрість в словах Томаса Джефферсона, який був людиною світу. Він писав не лише про Америку, а думав про людей всього світу. Т.Джефферсон відчував, що освіта — ключ до прогресу цивілізації. На його думку, звичайні жителі самі виступають гарантом своїх свобод, і вони повинні бути освіченими. Він відчував, що прогрес повинен йти поряд з освіченням жителів країни. За своє життя Томас Джефферсон працював на багатьох громадських посадах, був людиною дії, людиною служіння, так само, як мислителем, натхненником ідей», — сказав Ерік Скотт Петерсен.

Під час лекції «Історична та філософська спадщина Томаса Джефферсона в сучасному світі» Ерік Петерсен говорив про мудрість та ідеали третього Президента Америки Томаса Джефферсона, його уявлення про можливе найкраще суспільство. Лектор акцентував увагу на тому, що Джефферсон жив за часів, коли утворювалася нова нація, і був одним з тих лідерів, хто втілював ідеї в життя. Він відстоював національні ідеали, а письменницька майстерність була ефективною зброєю в його публічних дебатах. Головний меседж зустрічі — про рівноправність людей, важливість освіти, свободи, яка призведе до щастя.

Також Ерік Петерсен презентував книгу «Світло і свобода. Роздуми про прагнення до щастя», яка вийшла під його редакцією в 2004 році в США, була перекладена українською мовою в 2019 році і є збірником опублікованих робіт Т.Джефферсона. Її мета — передати молоді ті історичні цінності, які залишив у своїх працях видатний американський політик, повернути «світло» Джефферсона сучасникам. Всі охочі учасники зустрічі отримали в подарунок книгу (було вручено 170 екземплярів), а також сертифікати. Крім того, Ерік Петерсен подарував бібліотеці НТУ «ХПІ» повне зібрання творів — 6-томне видання праць Т.Джефферсона. Зі свого боку, ХПІ удостоїв Еріка Петерсона нагороди «Почесний політехнік», йому також вручили сувенірну продукцію НТУ «ХПІ»: кепку, буклети, книгу, видану до 130-річчя вишу. Крім того, в рамках візиту в ХПІ американський юрист і біографій Джефферсона провів зустріч з керівництвом харківського Політеху: проректором з наукової роботи Андрієм Марченком, почесним ректором ХПІ Леонідом Товажнянським, а також відвідав Науково-технічну бібліотеку Політеху, де для нього провели екскурсію.

Довідка:

Томас Джефферсон (13.04.1743 р.—4.07.1826 р.) — видатний діяч Війни за незалежність США, один з авторів Декларації незалежності (1776), 3-й президент США в 1801-1809 роках, один з батьків-засновників американської держави, видатний політичний діяч, дипломат і філософ епохи Просвітництва. За час свого життя він був делегатом в Континентальний конгрес, членом законодавчих зборів штату Вірджинія, губернатором Вірджинії, членом Палати представників США, послом США у Франції, держсекретарем, віце-президентом і Президентом США, а також засновником університету Вірджинії. Після смерті Джефферсона його політична спадщина налічувала велику кількість офіційних документів. Серед них — публічні звернення, офіційні промови, доповіді, статути, памфлети, спостереження, листи, замітки про враження під час подорожей, біографічні повідомлення тощо. Він також був колекціонером книг.

Ерік Скотт Петерсен — один з керівників великої юридичної фірми США і експерт з юридичних питань в галузі державного фінансування і охорони природи. Він — один із засновників Національної ради з питань державно-громадського партнерства США, є провідним експертом США, який вже понад 20 років займається дослідженням робіт видатного політичного діяча, третього Президента Америки Томаса Джефферсона. Е.Петерсен — редактор-упорядник книги «Світло і свобода. Роздуми про прагнення до щастя» (англ. «Light and Liberty. Reflections on the Pursuit of Happiness») — збірника опублікованих робіт Томаса Джефферсона. Книга вийшла в США в 2004 році в «ModernLibrary», філії видавництва «The Random House Publishing Group» (www.modernlibrary.com), і була багаторазово перевидана в наступні роки.

За підсумками своїх досліджень, Ерік Петерсен читав лекції про Томаса Джефферсона у багатьох університетах, інших установах світу, серед яких — Гарвардський університет, Університет Ісландії, університет Вашингтона, Міжнародний університет Флориди, Сенат парламенту Чеської республіки, штаб-квартира ООН і багатьох інших.