Innovation Campus НТУ «ХПІ»: Перший етап

Добігає фіналу перший етап унікальної програми «Innovation Campus» (Інноваційний кампус) на базі UNIT.Kharkiv, на якому студенти НТУ «ХПІ» складають великий проектний модуль з мови програмування C. «Інноваційний кампус» створений фахівцями Харківського Політеху спільно з ucode IT academy і дозволяє студентам отримати сучасне практичне навчання за затребуваними IT-технологіями. Серед учасників — 103 айтішника, які пройшли відбір випробуваннями проекту (на старті було 250 осіб), представники двох кафедр ХПІ: програмної інженерії та інформаційних технологій управління (ПІІТУ), а також обчислювальної техніки і програмування. В рамках проекту студенти вивчають такі напрями, як: програмне забезпечення інформаційних систем, комп’ютерні науки та інтелектуальні системи, інженерія програмного забезпечення, кібербезпека, сучасне програмування, мобільні пристрої і комп’ютерні ігри. Протягом шістнадцяти місяців вони проходять навчання за спеціальною програмою «ucode connect».

Програма стартувала 7 вересня 2020 року з «марафону», який складається з 12-ти спринтів, чотирьох рейсів, трьох чек-поінтів і одного фінального проекту — Endgame.

«У нас тут немає викладачів, ми просто вчимося за певною системою — тобто у браузері є програма, яка видає нам завдання і потім сама ж перевіряє їх. Всі, із ким ми можемо поділитися чимось або порадитися — це лише інші студенти», — розповів студент ХПІ Вадим.

«Ми багато часу приділяємо саме практиці програмування. Також тут є можливість попрацювати в команді. Ми постійно спілкуємося, взаємодіємо з одногрупниками, допомагаємо один одному. І це набагато краще, ніж навчатися по одному, індивідуально», — зазначила студентка другого курсу кафедри ПІІТУ Єлизавета.

За словами студентки Дар’ї Кулешової, головна перевага програми — можливість самостійно організовувати свій час: «Вільний графік дає мотивацію старанніше працювати і швидше закінчувати проекти, щоб мати більше часу на відпочинок. Також немає зайвих стресів через запізнення, тобто, можна виспатися і прийти працювати на свіжу голову. Виходить, що успіх проекту залежить від можливості людини самоорганізовуватися, що, я гадаю, наближено до умов роботи в IT-компанії».

«Спочатку я скептично ставився до того, щоб замінити освіту у виші на самостійне навчання в ucode. Але після проведеного тут часу, я змінив свою думку. Зараз я вважаю, що отримую просто безцінний досвід, який стане в нагоді для моєї майбутньої кар’єри», — поділився враженнями студент 2-го курсу кафедри ПІІТУ Олексій Дегтярьов.

Куратор студентів у рамках програми «Innovation Campus» Ірина Федорова розповіла, що у процесі навчання студенти показують не лише свої знання, які вони здобувають самостійно, але й свої soft-skills — вчаться працювати в команді, розвивають лідерські якості: «Хлопці та дівчата дізнаються, вміють вони чи не вміють управляти своїм часом, шукати інформацію, і все це вони намагаються виправити, поліпшити, відшліфувати, знайти в собі нові, цікаві грані та нові риси. Ми дуже вітаємо це і розглядаємо їхні soft-skills на такому ж рівні, з такою ж важливістю, як і їхні знання. Тобто для нас дуже важливо, щоб після навчання студенти виходили вже підготовленими фахівцями — вміли працювати в команді, були класними гравцями в тих проектах, в які вони підуть працювати після навчання».

За словами завідувача кафедри обчислювальної техніки та програмування ХПІ Сергія Семенова, більшість завдань і практичних прикладів які пропонується вирішувати студентам в Innovation Campus, були розроблені українськими бізнес-структурами. Таким чином, українські компанії матимуть можливість ангажувати студентів — вже професіоналів, для подальшого їх працевлаштування.

Загалом проект «Innovation Campus» розрахований на 4 роки. Після першого року навчання в ХПІ (вступ до спеціальності, вивчення фундаментальних дисциплін) студенти проходять конкурсний відбір (4-х тижневий марафон), щоб стати учасником програми проектного навчання (2-3-й рік навчання), заснованого на принципах гейміфікації та peer- to-peer (співпраця на рівних). Четвертий рік відведено для поглибленого вивчення предметів, практики і дипломної роботи в НТУ «ХПІ».

Зазначимо, що проект Innovation Campus реалізується спільно ректором НТУ «ХПІ» Євгеном Соколом і головою Наглядової ради НТУ «ХПІ» Василем Хмельницьким. Його презентація відбулася навесні 2018 року. Більше про концепцію проекту можна прочитати за посиланням.

Довідка:

Innovation Campus — інноваційна освітня програма, розроблена командою українських IT-фахівців у співпраці з НТУ «ХПІ». Концепція програми — перехід від декларативної схеми навчання, основою якої є отримання знань, до проектної схеми, спрямованої на набуття практичних навичок створення продуктів і систем. Це принципово нова система навчання, яка забезпечує бакалаврську підготовку високого міжнародного рівня. Студенти ХПІ можуть навчатися інформаційним технологіям, грунтуючись на принципах гейміфікації та peer-to-peer (співпраця на рівних).

Фонд Василя Хмельницького K.Fund створений для підтримки проектів у галузі освіти та економіки. Його місія — допомагати талановитим і ініціативним українцям розвивати свій потенціал і реалізовувати себе в Україні, допомагаючи трансформації країни.

Учасниками проекту Innovation Campus НТУ «ХПІ» можуть стати абітурієнти, які при вступі до Політеху на IT-спеціальності виберуть першим пріоритетом освітні програми (конкурсні пропозиції) з поміткою Innovation Campus. Більше інформації: http://campus.kpi.kharkov.ua/specialties/