Експерти ХПІ дискутували про стартап рух в Україні

Вчені НТУ «Харківський політехнічний інститут» стали головними спікерами прес-конференції «Роль стартапів у інвестиційній привабливості України». Захід відбувся 20 січня в Харківському прес-клубі. Представники ХПІ директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки, СЕО стартапу «iCardy», д.т.н. Роман Томашевський, директор стартап-центру «SPARK», к.е.н. Марія Маслак і професор, к.е.н. Тарас Данько обговорювали світові тенденції розвитку стартап-руху та проблеми, з якими доводиться стикатися в Україні. Також говорили про роль університетів у цьому процесі, зокрема, обговорювали потенціал нещодавно відкритого стартап-центру «SPARK» НТУ «ХПІ».

«SPARK» майданчик для просування молодіжних бізнес ідей. Тут вже пройшло декілька заходів зі стартапів. Мені здається, це гарна запорука для підтримки та розвитку проектів нашої креативної молоді. Стартап зараз відмінний шлях для швидкого розвитку бізнесу, швидкого масштабування», зазначила директорка стартап-центру «SPARK» НТУ «ХПІ» Марія Маслак.

За словами Романа Томашевського, сьогодні вже можна говорити про декілька успішних стартапів харківських політехніків: «DEW POCKET» і «ELOMIA», яким вдалося залучити солідну інвестиційну підтримку, а також перемогти в технологічних виставках і конкурсах. Крім того, стартап вчених ХПІ «iCardy», СЕО якого є Роман, у грудні 2020 року одержав підтримку Українського інвестиційного фонду, а також став переможцем двох технологічних конкурсів з розробки стартапів.

Як розповів професор кафедри міжнародного бізнесу та фінансів НТУ «ХПІ» Тарас Данько, головний рухомий фактор для створення стартапа — зміни світу, промисловий ривок. «Відбувається четверта промислова революція. Все старе відходить. Тому вихід один — створювати стартапи в нових технологіях, нових галузях. І все це ми повинні зрозуміти, засвоїти та розвивати», —  підкреслив експерт.

В процесі дискусії учасники дійшли висновку, що для повноцінного функціонування стартап середовища в Україні необхідно: удосконалювати нормативно-правову базу, забезпечувати ефективну взаємодію стейкхолдерів (держави, органів місцевої влади, освітніх установ і їх випускників, представників бізнесу); впроваджувати позитивний, передовий досвід стартап-руху.

Спікери від ХПІ подякували організаторам заходу за можливість плідного обміну думками, що є запорукою подальшого ефективного розвитку стартап-культури.

Відео прес-конференції можна подивитися за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=QRDNn5ht7Iw

Довідка:

Перший в Харкові стартап-центр «SPARK» НТУ «ХПІ» був відкритий 25 листопада 2020 р. Це — величезний простір площею понад 600 кв. метрів і розрахований на 150 місць. Головне завдання Центру — підтримка стартапів на всіх етапах розвитку: від розробки ідеї до її комерціалізації. Аудиторія «SPARK» — молоді вчені, студенти та школярі, а головні спікери — інвестори, представники фондів, провідних консалтингових агентств, бізнесмени як України, так і США.

Сервіс кардіомоніторінга iCardy дозволяє в режимі реального часу відслідковувати ризик виникнення порушень в роботі серця. Це — перший в Україні доступний медичний онлайн-сервіс, який об’єднує лікаря, пацієнта та професійний кардіомоніторинг. Підключаючись через свій електронний кабінет, медик може здійснювати тривалий моніторинг серця — знімати з реєстратора пацієнтів дані, які обробляються в хмарному сховищі та надаються у вигляді результатів. Стежити за станом пацієнтів можна в режимі реального часу за допомогою мобільного додатку.