ХПІ підписав два договори з вишами Таджикистану

З 29 березня по 2 квітня 2021 року представники НТУ «ХПІ»: ректор Євген Сокол і проректор Геннадій Хрипунов у складі делегації Міністерства освіти і науки України перебували з робочим візитом у Республіці Таджикистан. Вони взяли участь в освітньому форумі «Навчайся в Україні», провели переговори і підписали два договори про співпрацю в освітній та науковій сферах з великими вишами Таджикистану: Аграрним університетом імені Ш. Шотемура, Фінансово-економічним університетом.

В освітньому форумі «Навчайся в Україні» взяли участь міністри освіти і науки України та Республіки Таджикистан: Сергій Шкарлет, Махмадюсуф Сайдали Імомзода, Посол України в Республіці Таджикистан Василь Серватюк, представники майже 80-ти провідних вищих навчальних закладів України. Форум було організовано Українським державним центром міжнародної освіти Міністерства освіти і науки.

Свою експозицію на виставці «Навчайся в Україні», а також презентацію вишу представив НТУ «ХПІ». Крім того, ректор харківського Політеху Євген Сокол вручив міністру освіти і науки Таджикистану пам’ятні сувеніри та подарунки.

«Таджикистан з глибокою повагою і вдячністю згадує ХПІ, як кузню кадрів для нашої енергетики. Сьогодні випускники працюють на всіх великих електростанціях Таджикистану, які побудовані на обладнанні харківського заводу «Турбоатом»», — зазначив міністр освіти і науки Республіки Таджикистан Махмадюсуф Сайдали Імамзода.

В рамках форуму відбулася зустріч з випускниками українських університетів, які сьогодні очолюють різні органи влади в Республіці Таджикистан. Зокрема, випускник ХПІ Азіз Амінов сьогодні працює заступником начальника відділу релейного захисту, автоматики і метрології Міністерства освіти і науки Таджикистану.

Крім того, делегація НТУ «ХПІ» провела переговори і підписала два договори з великими університетами. Так, угода з Таджицьким аграрним університетом імені Ш. Шотемура передбачає:

  • підготовку таджицьких фахівців в галузі біотехнологій,
  • проведення спільних наукових досліджень в галузі с/г наук, агроінженерії, агроекології, туризму, економіки, менеджменту, інформаційних технологій, організації та сталого функціонування агропромислових, переробних, транспортно-складських і транспортно-ремонтних систем, логістики, юриспруденції, гуманітарних спеціальностей та ін.,
  • обмін інформацією в галузі освіти, науки, технологій та виробництва, а також проведення наукових, науково-практичних конференцій, симпозіумів, семінарів; участь в національних та міжнародних освітніх і наукових програмах і проектах;
  • організація спільних проектів у системі післявузівської та додаткової освіти, в тому числі в аспірантурі, докторантурі, підвищення професійної кваліфікації викладачів, фахівців, наукових та інших працівників; проведення заходів для зближення освітніх програм,
  • здійснення спільних публікацій наукових, навчальних і методичних робіт,
  • академічні обміни (студенти, аспіранти, викладачі, науковці та фахівці, управлінський персонал), забезпечення культурного обміну та інше.

Договір з Таджицьким державним університетом фінансів та економіки (ТДУФЕ) передбачає:

  • спільну підготовку фахівців (громадян Таджикистану) в галузі енергоменеджменту (очне навчання в НТУ «ХПІ» та заочне — в ТДУФЕ),
  • обмін досвідом в навчальному процесі за суміжними спеціальностями, а також навчальними матеріалами; співробітництво в підготовці та публікації монографій, посібників, навчальної літератури, наукових публікацій,
  • обмін професорами для читання лекцій; організація курсів для молодих викладачів, наукових тренінгів,
  • організація програми подвійних дипломів, програм обміну для студентів і аспірантів,
  • проведення спільних досліджень; участь в регіональних та міжнародних проектах, програмах, грантах, а також в наукових семінарах, конференціях і виставках, та інше.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет висловив подяку за теплий прийом української делегації і можливість особистого знайомства, незважаючи на наявні труднощі через пандемію коронавірусу. Він зазначив, що проведення таких масштабних заходів відкриє нові горизонти і перспективи розвитку двосторонніх проектів в галузі освіти і науки на принципах взаємності та результативності.

Довідка:

Освітній форум «Навчайся в Україні» проходив в рамках виконання Указу Президента України № 210/2020 «Про вдосконалення вищої освіти в Україні», зокрема з метою популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів. За інформацією сайту МОН, на 1 січня 2021р. в українських вишах навчається 134 громадянина Республіки Таджикистан, з них 26 — за рахунок державних стипендій, 108 — за контрактом.

 

Світлини — Telegram-канал МОН України, Facebook «Study in Ukraine», НТУ «ХПІ».