ХПІ розпочинає співпрацю з Болгарією

НТУ «ХПІ» відвідала делегація Технічного університету м. Варна (Болгарія). Мета — ознайомлення з вишем, проведення переговорів про можливі наукові та освітні напрями співпраці. Зокрема, обговорювалися спільні програми подвійних дипломів, подвійне наукове керівництво для PhD студентів, інші питання.

Делегацію Технічного університету (ТУ) м. Варна представляли: проректор з академічного складу та координації Кирил Киров і заступник директора коледжу при ТУ Гешо Любенов. З боку НТУ «ХПІ» були присутні: проректор з наукової роботи Андрій Марченко, начальник відділу міжнародних зв’язків Олександр Гончаров і його заступник Олександр Василюк.

Під час зустрічі проректор НТУ «ХПІ» Андрій Марченко презентував гостям харківський Політех і окреслив перспективні теми для спільної діяльності. «Думаю, нам потрібно зосередиться на двох-трьох проектах, які б дали старт більш широкій співпраці. Одна з пропозицій — у травні в ХПІ відбудеться міжнародна онлайн конференція, на яку ми запрошуємо ваших науковців. Це буде гарний початок. Друге питання — тема подвійних дипломів, яка може бути цікава і Болгарії, і Україні. Така практика у ХПІ є, але для кожної країни, у зв’язку з особливостями законодавства, вона має різну реалізацію. Крім того, актуальним питанням, яке потребує напрацювання, є впровадження подвійного наукового керівництва для PhD студентів», — зазначив проректор ХПІ Андрій Марченко. Він також розповів про новий проект ХПІ з підготовки IT фахівців — Інноваційний кампус.

Проректор ТУ Кирил Киров сказав, що ХПІ стане важливим партнером для Технічного університету м. Варна в їх прагненні досягати успіхів і рухатися вперед. Він підтримав ті напрями, які були запропоновані, для старту співпраці. «Мені дуже важливо відновити наші зв’язки. Ми розуміємо, що нам легше працювати з вами, ніж з англійськими або німецькими партнерами. Коли я сьогодні дивлюся на англійський стиль навчання, то я помічаю, що втрачається фундаментальність. Такі випускники будуть фахівцями, але в дуже вузькому напрямі. Щодо цього, я бачу, що у вас дуже багата школа», — підкреслив Кирил Киров. Особливу зацікавленість проректор болгарського університету висловив до співпраці в сфері машинобудування.

Довідка:

Технічний університет — Варна (TUV) заснований в 1962 році з метою підготовки інженерних кадрів для таких галузей: суднобудування, транспортна сфера, машинобудування, електроенергетика та комунікаційне обладнання. На сьогоднішній день в складі університету: машинно-технологічний факультет, факультет кораблебудування, факультет електротехніки, факультет електроніки, факультет техніки і автоматизації, факультет морських наук та екології, а також коледж, який входить до складу ТУ—Варна, і Добруджанський технологічний коледж.