ХПІ передадуть унікальний архів Османської імперії

24 червня в НТУ «ХПІ» відбудуться урочисті заходи, присвячені 600-річної історії взаємовідносин між Османською імперією та Україною. На засіданні Вченої ради харківського Політеху буде переданий унікальний архів Османської імперії про співпрацю України та Туреччини за останні шість сотень років. Оцифрований архів, який налічує понад 60 тисяч документів, підготовлений партнером ХПІ — Стамбульським університетом.

Історичні документи цього періоду протягом кількох років детально вивчав в архівах Турецької республіки професор Стамбульського університету Мехмет Хакан Саглам. На його думку, ці дані дозволять доповнити історію України, а також виведуть відносини між Україною і Туреччиною на новий рівень.

Під час засідання Вченої ради НТУ «ХПІ» Мехмет Хакан Саглам виступить з доповіддю про історію взаємних відносин між Османською імперією та Україною. Після цього він подарує 60 000 електронних копій історичних документів Науково-технічній бібліотеці харківського Політеху.

Посол республіки Туреччина в Україні Ягмур Ахмет Гульдере в листі, адресованому керівництву НТУ «ХПІ», назвав цей захід надзвичайно важливим, підкресливши, що вітає зусилля, спрямовані на висвітлення історичних зв’язків між країнами і народами. «Ми сподіваємося на збільшення кількості наукових робіт, в яких будуть ретельно досліджуватися загальні питання. Посольство Туреччини уважно спостерігає за подіями, які зближують наші народи і країни, та всіляко сприятиме подальшому поглибленню наших дружніх відносин», -зазначив посол Туреччини в Україні.

На урочисту церемонію, присвячену 600-річної історії взаємних відносин між Османською імперією та Україною, запрошені представники науково-педагогічної громадськості, МОН України, члени міжнародних організацій.

Час заходу—24 червня 2021 року, початок —14.30.

Місце —Головний (Ректорський) корпус, 2 поверх, 12 аудиторія.

Адреса — Україна. м. Харків, ул.Кирпичова, 2. Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут».