ХПІ & Укрзалізниця: дуальне навчання та впровадження наукових розробок

НТУ «Харківський політехнічний інститут» уклав Меморандум про взаєморозуміння з АТ «Укрзалізниця». Підписання відбулося за участю ректора вишу Євгена Сокола і члена правління компанії Франтішека Буреша. Договір передбачає співпрацю в освітньому та науковому напрямах: організацію дуального навчання і підготовку кваліфікованих кадрів для залізничної галузі, виконання науково-дослідних робіт.

«Підписаний Меморандум — ще один крок до об’єднання освіти, науки і роботодавців. Він передбачає роботу харківського Політеху з АТ «Укрзалізниця» за декількома напрямами. Безумовно, це питання підготовки кваліфікованих кадрів, тому планується організація дуальної форми навчального процесу. Студенти ХПІ зможуть стажуватися в різних структурних підрозділах української залізниці, отримувати необхідні навички, які допоможуть їм швидше адаптуватися на робочому місці після закінчення університету. Крім того, ХПІ направив «Укрзалізниці» пропозиції щодо науково-дослідної співпраці — майже два десятки проектів, які можливо реалізувати в залізничній галузі. Робота буде організована через Науковий парк НТУ «ХПІ». Це дозволить залучати до досліджень різні підрозділи вишу», — сказав ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

За його словами, на сьогоднішній день харківський Політех займається вирішенням багатьох завдань залізничної галузі. Серед них — питання, пов’язані з економією палива, поліпшенням інфраструктури рухомого складу, впровадженням відновлюваних джерел живлення, та інші. Базовими підрозділами для виконання науково-дослідних проектів будуть кафедри Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ: електричних машин, електричних апаратів, промислової та біомедичної електроніки, електричного транспорту та тепловозобудування, а також Науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут «Молнія» харківського Політеху. За необхідності, до роботи будуть залучатися й інші кафедри університету (економічного і комп’ютерного профілю), зазначив Євген Сокол.

«Прогрес неможливий без співпраці науки і практики. І Укрзалізниця — не виняток. Спільними зусиллями ми зможемо розробити інноваційні технології, які виведуть на новий рівень не лише технічну сторону УЗ, але й допоможуть економіці України показати свій потенціал», — написав на сторінці в фейсбуці член правління АТ «Укрзалізниця» Франтішек Буреш.

 

Довідка:

Підписання документа відбулося 11 серпня в Києві. У заході, окрім ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола і члена правління АТ «Укрзалізниця» Франтішека Буреша, взяли участь: голова Координаційної ради інновацій транспортної інфраструктури Андрій Смородін, директор НДПКІ «Молнія» НТУ «ХПІ» Сергій Буряковський, зав. кафедри підприємництва, торгівлі та експертизи товарів НТУ «ХПІ», директор Наукового парку ХПІ Євген Шапран, проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ» Андрій Марченко.