Вчена ХПІ в Іспанії презентувала нові напрацювання вишу зі STEAM-освіти

Доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ», популяризатор науки Ксенія Мінакова взяла участь у ХІХ Міжнародній конференції Hands-on Science (HSCI2022), що відбулася в Іспанії. Головний девіз цьогорічного форуму — «Rethinking STEAM education in times of uncertainty» (Переосмислення STEAM-освіти за часів невизначеності). Серед учасників — понад сотня міжнародних експертів у галузі популяризації науки з різних країн світу. Вони обговорювали та обмінювалися ідеями щодо застосування нових експериментальних методів навчання, які допомагають просувати науку, показувати її важливість та залучати молодь. У програмі конференції були презентації, панельні дискусії, семінари, воркшопи, наукові виставки тощо.

Науковим майданчиком для HSCI2022 став Університет Бургоса. Захід охопив велику кількість різноманітних тем, актуальних для всіх галузей науки та технологій: фізики, хімії, географії, біології, наук про життя, геології, зоології, ботаніки, екології, археології, астрофізики, математики, робототехніки, інформатики, соціології, психології, медичних наук та інших.

Зокрема, доцент ХПІ Ксенія Мінакова представила нові матеріали та напрацювання команди молодих вчених Харківського Політеху, які підготовлені у межах проекту «Creating of STEM–Equipment» (Створення STEM-обладнання). Серед представлених розробок: міні-сонячна електростанція (популяризація відновлюваної енергетики) та Рефрактор Галілея (телескоп, створений власноруч із підручних засобів з «нуля»). Зустрічі проходили у форматі воркшопів.

Зазначимо, що доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ», популяризатор науки Ксенія Мінакова, вже не вперше бере участь у міжнародній конференції Hands-on Science. У 2018 році вона відвідала HSCI2018, яка також проходила в Іспанії. А 2019 року стала одним із організаторів цієї масштабної події вже в Україні, на базі НТУ «Харківський політехнічний інститут». Ксенія є членом спільноти Hand-on Science Network.

Довідка:

Щорічну конференцію HSCI було засновано у 2004 році навчальною спільнотою Hands-on Science Network, до якої входять педагоги, методисти, науковці різних країн. За час свого існування вона проходила у Словенії, Греції, Португалії, Бразилії, Індії, Туреччині, Словаччині, Чехії, Іспанії та Україні, в НТУ «ХПІ». У 2022 році конференція відбулася в Іспанії 25-29 липня.

Місія навчальної спільноти Hands-on Science Network (HSCI) — розвиток наукової освіти та наукової грамотності в суспільстві. HSCI охоплює широке коло учасників-вчителів: від дошкільної до «дорослої» освіти, а також керівників та методистів, академіків та дослідників практично у всіх галузях науки з різних країн світу. У відкритій, толерантній, дружній атмосфері учасники поєднують досвід, зусилля для покращення та узагальнення наукової освіти. Розуміючи важливість науки, діяльність мережі спрямована на сталий розвиток суспільства, заохочення використання інноваційних практичних експериментальних підходів до науки, технологій, викладання та навчання у школі.

Абревіатура STEAM розшифровується як «Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics» — наука, технологія, інженерія, мистецтво та математика. Ці дисципліни стають найбільш популярними в сучасному світі, саме тому сьогодні система STEAM розвивається, як один з основних трендів. STEAM-освіта ґрунтується на застосуванні міждисциплінарного підходу, а також на інтеграції всіх п’яти дисциплін у єдину схему навчання. Велике значення має практичне застосування здобутих знань. Дитина не просто знайомиться з новими напрямами розвитку точних наук та інженерії, а навчається реалізовувати вивчене на практиці. Учні здобувають практичні навички, які можуть зробити життя простіше, наприклад, створення «розумного будинку».