Вчена ХПІ — переможець конкурсу «Молода людина року 2022»

Доцент кафедри фізики Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», кандидат фізико-математичних наук Ксенія Мінакова стала переможницею міського конкурсу «Молода людина року 2022» у номінації «Наукова діяльність». Учасники змагалися в одинадцяти номінаціях, серед яких: культура, спорт, наука, волонтерська діяльність. Цього року за перемогу у конкурсі боролися 150 осіб.

Вчена ХПІ Ксенія Мінакова — неодноразовий лауреат та переможець наукових конкурсів, популяризатор STEM-освіти в Україні, учасниця та організатор багатьох українських та міжнародних наукових конференцій, освітніх та благодійних проектів. Цього року, представляючи номінацію «Наукова діяльність», Ксенія увійшла до 11-ти переможців конкурсу «Молода людина року». Також було визначено 22 лауреати змагання.

«Основний наголос у своїй конкурсній роботі я робила на те, чим займаюся в рамках докторського дослідження: фотоніку та фотовольтаїку, — розповідає Ксенія Мінакова. Питання, пов’язані з розвитком та пошуком альтернативних джерел енергії, на порядку денному вчених усього світу. І для України вони сьогодні є вкрай важливими».

Церемонія нагородження переможців та лауреатів конкурсу відбулася 26 жовтня. Під час заходу міський голова Ігор Терехов привітав та подякував молодим харків’янам за їхній внесок у розвиток міста.

«Це однозначно, найкраще моє досягнення, нехай і не найгучніше. Мені було дуже приємно здобути нагороду від нашого прекрасного незламного міста-героя Харкова. Сьогодні немає сумнівів, що війна закінчиться нашою перемогою. Дуже тішить, що у Харкові — багато гідної молоді, яка розвиватиме та зміцнюватиме наше місто, робитиме його найкращим в Україні», — зазначила переможниця конкурсу, доцент ХПІ Ксенія Мінакова.

Нагадаємо, що «Молода людина року 2022» проходив в одинадцяти номінаціях: «Учні закладів загальної середньої освіти», «Учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти», «Студенти закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації», «Студенти (курсанти) закладів вищої освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації», «Наукова діяльність», «Культура та мистецтво», «Фізична культура та спорт», «Діяльність у галузі виробництва, підприємництва», «Діяльність у невиробничій сфері», «Громадська діяльність», «Волонтерська діяльність». При визначенні переможців враховувалися здобутки за 2020-2021 роки.

Фото: Офіційний сайт Харківської міської ради

Довідка:

Конкурс «Молода людина року» проводиться у межах реалізації міської програми «Молодь Харкова». Мета — підтримка обдарованої та талановитої молоді, заохочення вагомих здобутків молодих фахівців у виробничій, науковій та творчій діяльності, а також у різних сферах суспільного життя. Організатор — управління у справах сім’ї та молоді Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради.

Фотоніка — дисципліна, що займається фундаментальними та прикладними аспектами роботи з оптичними сигналами, а також створенням на їх основі пристроїв різного призначення

Фотовольтаїка — розділ науки на стику фізики, фотохімії та електрохімії, що вивчає процес виникнення електричного струму в різних матеріалах під дією світла, що на них падає. Цей процес відомий як фотоелектричний чи фотовольтаїчний ефект. Особливе практичне значення фотовольтаїки полягає у перетворенні на електричну енергію енергії сонячного світла для цілей сонячної енергетики.