ХПІ — в українському топ-5 світового рейтингу з наук

Національний технічний університет «ХПІ» увійшов до світового рейтингу THE World University Rankings by subject 2023. Днями британська агенція Times Higher Education опублікувала списки кращих університетів світу з одинадцяти технічних, гуманітарних, економічних наук. Харківський Політех представлений у чотирьох напрямах: бізнес та економіка (місце 601-800), комп’ютерні науки (місце 801+), фізичні науки (місце 1001+), інженерія (місце 1001+).

Так, у рейтингу «бізнес та економіка» НТУ «ХПІ» посідає третє місце серед українських вишів (позиція 601-800 у загальному списку). Окрім нього, від України представлені: Сумський державний університет, НУ «Львівська Політехніка», НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», КНУ ім. Т.Шевченка.

У рейтингу «комп’ютерні науки» ХПІ має 4-е українське місце та позицію 801+ серед університетів світу. До рейтингу України також потрапили: НУ «Львівська політехніка», ХНУРЕ, НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», КНУ ім. Т.Шевченка.

У рейтингу «фізичні науки» ХПІ посів 3-є місце серед українських вишів (позиція 1001+ у загальному списку). Також серед українських представників: Сумський державний університет, НУ «Львівська Політехніка», ЛНУ ім. І.Франка, НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», ДНУ ім. О.Гончара, КНУ ім. Т.Шевченка, ХНУ ім. В.Н. Каразіна, ЧНУ ім. Ю.Федьковича.

У рейтингу «інженерія» у ХПІ — 5-те українське місце та позиція 1001+ у загальному списку. Також до рейтингу України потрапили: Сумський державний університет, ХНУРЕ, НУ «Львівська політехніка», НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», ДНУ ім. О.Гончара, КНУ ім. Т.Шевченка, ХНУ ім. В.Н. Каразіна, ЧНУ ім. Ю.Федьковича.

Раніше британська агенція Times Higher Education опублікувала рейтинг найкращих університетів світу THE World University Rankings-2023, в якому Харківський Політех посів четверте місце серед українських вишів та 1201–1500 позицію у загальному списку.

Довідка:

Список World University Rankings від британського агентства Times Higher Education — всесвітній рейтинг університетів, який є найбільшим і найрізноманітнішим на сьогоднішній день і вважається одним із найавторитетніших у світі, разом із Шанхайським рейтингом та QS. У таблиці критеріїв оцінювання — 13 показників, які вимірюють ефективність роботи установи у галузі викладання, досліджень, передачі знань та міжнародних перспектив.

Рейтинг THE WUR публікує такі предметні номінації: комп’ютерні науки, інжиніринг, медицина, природничі науки, фізичні науки, психологія, бізнес та економіка, освіта, право, соціальні науки, мистецтво та гуманітарні науки. Для їхньої оцінки використовуються такі ж вивірені показники ефективності, як і для загального рейтингу світових університетів, але вагові метрики відкалібровані для відповідності окремим галузям.