Рік незламності: Харківський Політех в умовах війни

24 лютого 2023 р. — річниця початку повномасштабної війни Росії проти України. Це був рік незламності, нескореності та боротьби народу України за волю і незалежність. І мова не лише про військовий супротив, а й про невпинний рух до наукових та освітніх перемог, навчання майбутнього покоління фахівців. І Харківський Політех продовжує стояти на рубежі захисту рідної країни.

З підсумками про рік випробувань та здобутків до співробітників та студентів ХПІ звернувся ректор університету Євген Сокол.

Шановні політехніки,

24 лютого 2022 року російська агресія перевернула життя нашої країни. Харків і харківські політехніки стали на передовому рубежі по захисту нашої Батьківщини. І це стало для рідного університету несподіваним, важким, дуже важливим випробуванням.  

Першочерговим завданням, безумовно, став захист наших українських та іноземних студентів, а також співробітників університету — їх евакуація та безпека. Ми виконали це завдання, після чого взялися до відновлення навчальної та наукової діяльності. Незважаючи на критичні умови, вже через місяць, 28 березня, ми в повному обсязі відновили навчальний процес і наші студенти в дистанційному форматі разом з викладачами продовжили навчання. Ми зробили гідний крок для того, щоб випустити магістрів і бакалаврів.

Ми провели у дуже важких умовах вступну кампанію, що дозволила нам прийняти на навчання близько п’яти тисяч студентів. Разом з тим ми розвивали нові педагогічні технології — і в 2022 році наш Інноваційний кампус посів 2-е місце в світі на конкурсі від міжнародного рейтингу QS World University Rankings. Це дуже важливо, оскільки ця технологія дає можливості принципово нових підходів до навчання студентів.

Ми здійснювали  наукову діяльність — дослідники, викладачі  ХПІ робили все, щоб не зупиняти наукову роботу. І в листопаді 2022 року ми провели традиційну міжнародну конференцію MicroCAD і запросили з виступом на пленарному засіданні лауреата Нобелівської премії. Незважаючи на військовий стан, наші викладачі та науковці опублікували велику кількість наукових робіт, які індексуються у наукометричних світових базах, таких як Scopus та Web of Science. Наші молоді вчені продовжують наукові розробки і в цьому напрямі вони отримали Премії президента України, Премії Верховної Ради України, стипендії Кабінету Міністрів України. Ми зберегли своє місце в світовому рейтингу QS World University Rankings.

Це, дійсно, дуже важка і кропітка робота, але кожен студент, кожен викладач, науковець розуміє, що війна закінчиться і нам треба рухатись вперед, попри все.   Я впевнений, що  незабаром  ця війна закінчиться. Ми відбудуємо пошкоджені навчальні корпуси, відновимо наше наукове і навчальне обладнання, будемо й надалі розвивати Харківський Політехнічний, підвищуючи якість навчання і, безумовно, збільшуючи всі наші наукові наробки.

Я бажаю всім міцного здоров’я! Бережіть себе! Золотий фонд нашого університету — це наші співробітники і наші студенти. Вони будуть відновлювати Харківський Політех, підіймати його на найвищі щаблі у світовому рейтингу і, безумовно, ми досягатимемо нових вершин!

Слава Україні!

Відео промови ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола ви можете подивитися за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=qgSdaEVuNkY

Нагадуємо, що до річниці української боротьби проти російського загарбника, творчі колективи ХПІ підготували відеопроєкт «НЕЗЛАМНІ».