Харківські політехніки організували майстер-класи для польських студентів

Викладачі НТУ «Харківський політехнічний інститут» відвідали Каліську Академію ім. Войцеховського у Польщі, де провели цикл наукових майстер-класів для студентів політехнічного факультету. Серед делегатів від Харківського Політеху — п’ять представників різних Навчально-наукових інститутів ХПІ: енергетики, електроніки та електромеханіки; комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики; економіки, менеджменту та міжнародного бізнесу. Крім того, для викладачів харківського вишу було організовано зустрічі з керівництвом різних підрозділів польської академії, її вченими з метою обговорення можливостей міжнародного обміну, напрямів співробітництва в освітній та науковій сферах, реалізації спільних проектів. Візит до Польщі відбувся у межах програми Еразмус+.

До складу делегації Харківського Політеху увійшли: заступниця директора Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки по роботі з іноземними студентами Оксана Чмихова; професорка кафедри економіки бізнесу та міжнародних відносин Ольга Савченко; доцента кафедри фізики Ксенія Мінакова; доцентка кафедри електричних машин Лариса Шилкова; доцентка кафедри турбінобудування Олена Авдєєва.

Вони провели низку демонстрацій та виступили з такими лекціями:

«Trends in the development of modern software complexes. Mathematical models of thermogasodynamic process in elements of flow part of the cylinder flow part of turbine» («Тенденції розвитку сучасних програмних комплексів. Математичні моделі термогазодинамічних процесів у елементах проточної частини циліндра проточної частини турбіни») — від Олени Авдєєвої;

«Reliability of electrical machines: статистичні дані of refusal, defects in design and manufacturing technology, ways to increase reliability» («Надійність електричних машин: статистичні дані відмов, дефектів конструкції та технології виготовлення, шляхи підвищення надійності») — від Лариси Шилкової;

«Ways to increase the popular of physics as a natural science discipline by introducing STEM and hand-on technologies into the educational course» («Шляхи підвищення популярності фізики, як природничої дисципліни за рахунок введення в навчальний курс STEM і практичних технологій») — від Ксенії Минакової.

В межах візиту викладачі ХПІ також обговорили з польськими колегами розвиток кооперації в освітній та науковій сферах, реалізацію спільних проєктів. Зокрема це були зустрічі з керівництвом Офісу міжнародних відносин, політехнічного факультету, з науковими групами Каліської Академії.

Співпраця НТУ «ХПІ» із закордонними закладами вищої освіти постійно розширюється, надаючи можливість студентам та викладачам долучитися до найкращих європейських освітніх практик, кажуть викладачі ХПІ. «Цей досвід обов’язково сприятиме культурному та науковому збагаченню обох університетів, популяризації та підтримці України та нашої вищої освіти в Європі. Дякуємо партнерам із Каліської Академії за співпрацю та запрошення наших студентів до академічної мобільності», — наголосили харківські політехніки.

Довідка:

Akademia Kaliska im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego (Каліська Академія ім. Президента Станіслава Войцеховського) — державний університет, заснований у 1999 році в Калісі (Польща). Навчання відбувається на факультеті соціальних та гуманітарних наук, політехнічному факультеті, факультеті наук про охорону здоров’я, медико-соціально-технічному факультеті.

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» — один із провідних та найбільших технічних ЗВО України, заснований у 1885 році. Сьогодні НТУ «ХПІ» — це 10 навчально-наукових інститутів, 103 кафедри, де навчаються понад 15 тисяч студентів. Харківський Політех — у топ-5 університетів України, входить до міжнародних рейтингів: QS World University Rankings-2023, де утримує титул найкращого технічного університету України (2-е місце серед українських вишів, позиція 651-700), THE World University Rankings. У 2010 році НТУ «ХПІ» набув статусу дослідницького національного університету. У 2022 році унікальна програма підготовки IT-фахівців Innovation Campus НТУ «ХПІ» удостоєна світового «срібла» в галузі освіти.