Не втрачайте можливості — Студентка ХПІ ділиться враженнями від навчання у Польщі

Студентка 2-го курсу англомовної програми «Менеджмент» НТУ «ХПІ» Анастасія Акіменко з лютого 2023 року навчається у польському Університеті Яна Кохановського за програмою Erasmus+. Дівчина розповіла про своє життя та освіту в Польщі, набутий досвід та враження. Така поїздка стала для неї чудовим шансом розширити знання та професійні навички. Але найважливіший досвід та здобуток — знайомство зі студентами з інших країн, культурний обмін, який розширює обрій.

Університет Яна Кохановського, в якому зараз навчається студентка ХПІ Анастасія Акіменко, знаходиться у польському місті Кельце. Це невелике, але дуже затишне та красиве місто з багатою історією та культурою — так описує місцевість дівчина. Вона мешкає у гуртожитку разом з іншими іноземними студентами. Щоб пристосуватися до іншої країни, потрібен час, але цей новий досвід допомагає розвиватися. «Спочатку мені було трохи страшно і ніяково, адже все було іншим і незвичним. Згодом я зрозуміла, що це була адаптація до іншої культури та середовища. І цей досвід дає мені найголовніше — величезну свободу. Я вибираю сама, куди піти, що зробити, з ким зустрітися, можу бути собою та відкривати нове. Кожен мій день сповнений великими надіями та несподіваними пригодами. Смачно поснідати в місцевому кафе, поговорити зі своїми новими друзями з усього світу, відвідати університет і поринути у навчання — все це надає мені енергії та почуття безмежної любові до життя», — поділилася враженнями Анастасія Акіменко.

Я не можу не захоплюватися красою та культурою Кельце. Вулички з цегляними будинками та вишуканими кафе роблять це місце дуже затишним для прогулянок. Щодня я відкриваю для себе нові грані, дізнаюся більше про людей з різних країн, їхню культуру, — зазначила студентка ХПІ. — Також у місті є активна спільнота митців, тому можна насолодитися живою музикою, театральними та танцювальними виставами, відвідати музеї та галереї, де демонструють роботи польських художників, а також міжнародні виставки.

«Навчання у Польщі дає мені шанс розширити знання та професійні навички. Якість освіти та підтримки, яка надається іноземним студентам, тут неймовірна. Всі предмети викладаються англійською та польською мовами, що дозволяє мені підвищити рівень знання мови та дізнатися більше про інші країни та звичаї. Мій найкращий досвід — знайомство зі студентами з Італії, Румунії, Македонії, Іспанії, Туреччини та інших країн. Це неймовірно цікаво! Ми проводимо багато часу разом, обговорюємо свої культури, особливості, їжу та музику. Я люблю слухати їхні історії з життя, висновки до яких привів їхній життєвий досвід. Це допомогло мені зрозуміти, що ми всі такі різні, але водночас дуже схожі один на одного. Нові знання надихають мене розвиватися і допомагають розширити обрій. Крім того, маю час вивчати польську, щоб спростити спілкування з місцевими мешканцями та поглибити пізнання про культуру та традиції Польщі», — розповіла Анастасія.

Перевага міста Кельце в тому, що воно розташоване в самому центрі Польщі. Це місце — чудова вихідна точка для вивчення інших міст. Так, Анастасія вже побувала у Кракові, Любліні та інших прилеглих містах. Кожне з них було унікальною та захопливою пригодою. Завжди є щось нове, що можна відкрити для себе: старе мальовниче місто, приголомшливий собор або місцеві смаколики, зазначила дівчина.

За словами Анастасії, життя в Польщі за програмою Erasmus+ — як незабутній пригодницький фільм, який дивишся із захопленням і не можеш відірватися. Життя сповнене новими емоціями та враженнями, які надихають на розвиток.

«Це дуже важливий і вирішальний час у моєму житті, який запам’ятається мені назавжди. Я вдячна моєму рідному НТУ «ХПІ» та кафедрі менеджменту за таку неймовірну нагоду стати частиною міжнародної студентської спільноти тут у Кельце. Я дізналася багато нового про світ і себе, і ніколи не забуду ці моменти. Життя тут — це безцінний досвід, який назавжди у моєму серці. Я дякую всім, хто допоміг реалізувати цю поїздку. Я раджу всім не втрачати можливості, які дає доля, не боятися пробувати та відкривати нове для себе. Адже це так важливо!», — наголосила студентка ХПІ Анастасія Акіменко.

Довідка:

Студентка Анастасія Акіменко навчається за англомовною освітньою програмою 073 «Менеджмент» кафедри менеджменту НТУ «ХПІ».

Стипендія під час навчання за кордоном за програмою Erasmus+ становить 850 євро на місяць.

Університет імені Яна Кохановського у м. Кельце — один із найбільших державних університетів у Польщі, заснований у 1969 році. Навчання у ньому здійснюється на шести факультетах та двох філіях. Це 52 напрями та майже 150 спеціальностей у галузі гуманітарних, соціальних, медичних, точних та природничих наук, мистецтві. Студентами університету є понад десять тисяч осіб.