Видатна вчена-хімкиня ХПІ Людмила Брагіна відзначає ювілей

21 червня відзначила свій ювілей вчена та педагогиня, професорка кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей НТУ «ХПІ», доктор технічних наук Людмила Брагіна. Вчена зі світовим ім’ям у галузі силікатного матеріалознавства, вона зробила великий внесок у розвиток виробництва скла та емальованих виробів в Україні. Колеги, аспіранти та студенти цінують та поважають Людмилу Лазарівну за її професіоналізм, талант вченого та викладачки, безмежну відданість справі, працьовитість та наполегливість у досягненні цілей, людяність та щирість. Ці якості дозволили професорці Людмилі Брагіній досягти значних успіхів у науці у рідному ХПІ, якому вона присвятила понад 60 років свого життя.

Ректорат, колективи Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії, кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей ХПІ вітають професорку Людмилу Брагіну з ювілеєм!

Бажаємо Вам, дорога Людмило Лазарівно, міцного здоров’я, благополуччя та миру, творчого натхнення та здійснення заповітних мрій! Нехай Ваш шлях буде сповнений нових досягнень, а людська повага стане вдячністю Вам за багаторічну самовіддану працю, чуйність, вміння творити добро! Ми безмежно цінуємо Вашу силу духу, щирість, відданість нашій спільній справі!

Довідка:

Професорка Людмила Лазарівна Брагіна працює у ХПІ з 1960 року. Вона зробила значний внесок у вирішення проблем синтезу, дослідження процесів формування та взаємодії жаростійких покриттів з різними металами, розробила наукові основи отримання скловидних і склокристалічних покриттів для захисту різних легко окислювальних сталей і сплавів, зокрема низько- і середньолегованих хромоніколмолібденових та високо силіцієвих. Результати цих досліджень було впроваджено на Маріупольському металургійному комбінаті ім. Ілліча та в концерні «Азовмаш», що дозволило скоротити втрати чорних металів у 3-5 разів, знизити енерго- та трудовитрати виробництв важкого машинобудування.

З 1987 року професорка Людмила Брагіна очолює лабораторію скла, емалей та захисних покриттів кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей ХПІ. Під її керівництвом були створені термомобільні покриття нового класу, формування яких відбувається за рахунок процесів самоорганізації при експлуатації в широкому температурному діапазоні від 650 до 1350°С. Були проведені також роботи зі створення хімічно стійких без фтористих емалей для захисту сталевої хімічної апаратури та труб нафтового сортаменту. Результати цих досліджень впроваджені у виробництво харчового, хімічного та фармацевтичного обладнання, а також обладнання для термічного способу видобування нафти.

Результатом новаторських розробок стало створення безґрунтових емалей для електростатичного нанесення, антибактеріальних склоемалевих покриттів, склокристалічних біоматеріалів та покриттів. Завдяки зусиллям співробітників лабораторії вітчизняні виробники побутової техніки опанували технологію емалювання газових та електроплит за режимом «2 шари – 1 випалення», яка широко використовується відомими зарубіжними фірмами.

Сьогодні під керівництвом професорки Людмили Брагіної у лабораторії проводяться роботи зі створення енергоефективних матеріалів та енергозберігаючих технологій. Мова йдеться про розробку та промислове впровадження інноваційних магнітронних покриттів для низькоемісійного скла типу Low-E. Ці матеріали використовуються для світлопрозорих конструкцій, споруд, інтер’єрів, фасадного скління та успішно конкурують з аналогічною продукцією зарубіжних виробників.

За час своєї роботи у ХПІ професорка Людмила Брагіна підготувала понад 400 фахівців у галузі скла, ситалів та емалей. Серед її вихованців — більш як 15 кандидатів та докторів наук, керівники підприємств та науково-дослідних підрозділів, відомі вчені та педагоги. Професорка Людмила Брагіна — авторка понад 450 наукових праць та більш як 50 винаходів. Вона є президенткою Української Асоціації емал’єрів, членкинею АSM International (США) та Міжнародного інституту емалювання, заступницею головного редактора журналу «Емалювання металів».

За тривалу та сумлінну працю професорка Людмила Брагіна нагороджена нагрудним знаком «Петро Могила», золотими медалями переможця Всеукраїнського конкурсу-виставки «Кращий вітчизняний товар 2009 року» та 5-го Міжнародного салону винаходів та нових технологій «Новий час», Дипломом переможця конкурсу на здобуття іменної стипендії М. Бекетова у галузі науки у номінації «Хімія» для видатних учених та іншими.