Про інноваційні підходи Харківського Політеху з підготовки IT фахівців — на європейському саміті в Ірландії

Освітній проєкт «Інноваційний кампус НТУ «ХПІ» презентовано на міжнародному саміті QS Higher Ed Summit: Europe 2023, який відбувся в Ірландії 27-30 червня. Саміт був присвячений мобільності та цифровій трансформації у європейській вищій освіті. Про український новаторський підхід до підготовки IT фахівців розповів CEO проєкту, науковий співробітник Рейнсько-Вестфальського технічного університету Аахена (RWTH Aachen) Володимир Сокол. Він представив структуру та особливості Інноваційного кампусу ХПІ, зазначив про співпрацю Харківського Політеху з RWTH щодо реалізації програми подвійних дипломів. У роботі саміту також взяв участь ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол.

QS Higher Ed Summit: Europe 2023 відбувся у Дубліні у змішаному форматі, учасниками якого були експерти сфери освіти багатьох країн світу: керівництво, викладачі, науковці та співробітники університетів, представники різних організацій, органів влади.

Головна тема саміту — «Студенти у центрі освіти: Мобільність та цифрова трансформація у європейській вищій освіті». В межах інтерактивних панелей та семінарів обговорювалося: як залучати найкращі кадри та залишатися в лідерах в умовах постійно мінливої ситуації у вищій освіті; стратегії набору студентів, потреби та переваги; як технології, дані та дизайн можуть допомогти у наборі студентів. Загалом у фокусі експертів були питання глобальної взаємодії, можливостей працевлаштування, досліджень та відкриттів, сталого розвитку, трансферу інновації та знань, студентських запитів, мотивації здобувачів освіти та інші.

Презентація Інноваційного кампусу НТУ «ХПІ» відбулася 27 липня. CEO проєкту Володимир Сокол розповів про цю унікальну програму підготовки IT-фахівців Харківського Політеху: її структуру, методологію та особливості, які етапи навчання проходять студенти та які переваги отримують. Він також представив спільний проєкт ХПІ та RWTH щодо впровадження програми подвійних дипломів.

«Дуже важкий, але дуже насичений перший день QS High Education Summit Europe 2023. Популяризація української освіти, нашої провідної методології Інноваційний кампус та програми подвійних дипломів RWTH Aachen та НТУ «ХПІ». QS опублікував нові рейтинги на 2024 рік. Не бачите себе у топ-10? Тоді продовжуйте працювати!», — написав у Facebook Володимир Сокол.

Нагадаємо, що у 2022 році Інноваційний кампус НТУ «ХПІ» посів друге місце серед найкращих освітніх проєктів Європи міжнародного конкурсу QS-Wharton Reimagine Education Awards 2022.

У заході QS Higher Ed Summit: Europe 2023 також взяв участь ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Довідка:

Міжнародний саміт QS Higher Ed Summit: Europe 2023 засновано організацією QS Quacquarelli Symonds, яка є провідним світовим постачальником послуг, аналітики та інсайтів для глобального сектору вищої освіти. Серед її інших проєктів — авторитетний міжнародний рейтинг університетів QS World University Rankings, який у 2023 році відсвяткував двадцятиріччя.

Інноваційний кампус НТУ «ХПІ» (Innovation Campus) — інноваційна освітня програма, розроблена командою українських IT-фахівців у співпраці з НТУ «ХПІ». Концепція програми — перехід від декларативної схеми навчання, основою якої є здобуття знань, до проєктної схеми, спрямованої на набуття практичних навичок створення продуктів та систем. Це нова система навчання, що забезпечує бакалаврську підготовку високого міжнародного рівня. Програма розрахована на 4 роки. Від університету проєкт реалізує кафедра програмної інженерії та інформаційних технологій управління Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій НТУ «ХПІ». Докладніше: https://campus.kpi.kharkov.ua/ua/