Професору кафедри технології жирів та продуктів бродіння ХПІ Федору Гладкому — 90 років!

16 липня 2023 року відсвяткував своє 90-річчя вчений та педагог, який зробив величезний внесок у розвиток харчової промисловості України — професор кафедри технології жирів та продуктів бродіння НТУ «ХПІ», доктор технічних наук Федір Гладкий. Після випуску з ХПІ у 1955 р. Федір Федорович працював на великих підприємствах олійно-жирової та миловарної галузей України. Повернувшись до харківського Політеху через сім років, він ділиться своїм досвідом та знаннями як аспірант, викладач, а потім і завідувач кафедри технології жирів та продуктів бродіння. Слід зазначити, що за його допомоги кафедра стала однією із провідних в університеті. Для багатьох поколінь студентів, аспірантів та викладачів професор Федір Гладкий є прикладом професіоналізму, людяності та відданості своїй справі, якій у харківському Політеху він присвятив понад 60 років.

Ректорат, колективи Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії, кафедри технології жирів та продуктів бродіння ХПІ вітають професора Федора Гладкого з ювілеєм!

Бажаємо Вам, дорогий Федоре Федоровичу, нових наукових звершень, професійних успіхів та невичерпного натхнення! Бережіть себе та продовжуйте радувати нас своєю присутністю! Нехай у Вашому житті будуть лише сонячні та позитивні моменти! Діліться своєю радістю з нами, заряджайте нас оптимізмом та життєлюбністю! Міцного здоров’я, благополуччя та мирного неба!

Довідка:

Після закінчення ХПІ у 1955 році, Федір Федорович Гладкий 7 років пропрацював на провідних підприємствах харчової промисловості України, де обіймав керівні посади. 22-річного випускника харківського Політеху відразу ж призначають начальником цеху Вінницького олійно-жирового комбінату, пізніше він два роки працює начальником цеху Харківського жиркомбінату, а з 1960-го по 1962-й роки — головним інженером Харківського миловарного заводу. З 1962 року життя Федора Федоровича Гладкого нерозривно пов’язане з ХПІ. Тут він пройшов шлях від аспіранта до завідувача кафедри технології жирів, яку очолював з 1979 по 2018 роки.

Професор Федір Гладкий зробив великий науковий внесок у розвиток харчової промисловості країни, успішно займався підготовкою висококваліфікованих фахівців у харківському Політеху: під його науковим керівництвом захищено чотирнадцять дисертацій. Серед вихованців професора Федора Гладкого є чимало вчених, керівників провідних підприємств харчової промисловості України. Своїм Вчителем з гордістю називає Федора Федоровича і нинішній завідувач кафедри технології жирів та продуктів бродіння Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії ХПІ, доктор технічних наук, професор Павло Некрасов.

Професор Федір Федорович Гладкий — автор понад 300 публікацій у спеціалізованих виданнях України та зарубіжжя, 16-ти підручників та навчальних посібників, 2-х монографій, 48-и авторських свідоцтв та патентів.

За тривалу та сумлінну роботу в НТУ «ХПІ» Федір Федорович Гладкий нагороджений грамотами та відзнаками Верховної Ради та МОН України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також виконкому Харківської обласної ради.