Патчі замість ін’єкцій: Стартап ХПІ виграв грант CIG R&D LAB

У НТУ «Харківський політехнічний інститут» визначили переможця шостого сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB. Ним став стартап Gelbion — патчі, які дозволяють вводити активні речовини та ліки в організм людини. Інноваційний проєкт представників кафедри технології пластичних мас та біологічно активних полімерів НТУ «ХПІ» отримав грант на подальший розвиток. Загалом у фіналі взяли участь три команди студентів, аспірантів та викладачів Харківського Політеху, які представили конкурсному журі свої розробки. Підготовка та робота учасників над технологічною та бізнес-складовою стартапів відбувалася протягом 2022-2023 навчального року під керівництвом менторів та експертів програми.

Фінал освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB відбувся дистанційно на платформі Zoom та у Facebook 29 червня 2023 року. З вітальним словом перед учасниками виступили представники керівництва програми CIG R&D LAB та Харківського Політеху.

Проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ» Андрій Марченко подякував фонду Черновецького (CIG), менторам та політехнікам за підтримку університету та зазначив, що такий проєкт дуже корисний та важливий для ХПІ та Харкова, оскільки студенти та науковці розвиваються та набувають бізнес-навичок. «Ми цією програмою, цією діяльністю показуємо, що Харків живе, що Харків — це Україна. Ті заходи, що виконуються, працюють на розвиток економіки України. Дуже важливо показати і собі, і всім іншим, що університети Харкова стійкі, незламні, і працюють у цих неймовірно нелюдських умовах», — наголосив проректор ХПІ Андрій Марченко.

Зі свого боку Associate у CIG Євген Нетреба підкреслив, що симбіоз молодості, досвіду, енергійності та бажання, що є ключовим фактором, призведе до перемоги кожну команду, кожен бізнес та нашу країну.

Потім відбулися презентації учасників перед експертним журі, до якого увійшли представники НТУ «ХПІ» та Chernovetskyi Investment Group (CIG). Це такі стартапи:

  • Gelbion — створення біологічно активних антисептичних мікрогольчастих гідрогелевих патчів для медичного, фармацевтичного та косметологічного застосування;
  • Pocket Fridge — сервіс, що дозволяє відстежувати термін придатності продуктів та готових страв у холодильнику;
  • SmartHouse — система «розумний дім» із новою технологією безпеки smartincrypto.

За підсумками оцінювання перемогу здобув проєкт Gelbion. Його автори — представники кафедри технології пластичних мас та біологічно активних полімерів НТУ «ХПІ»: аспірантка Катерина Лебедєва (автор ідеї стартапа), асистент кафедри Андрій Воронкін (відповідає за 3D моделювання та створення форм для Gelbion), завідувачка кафедри Ганна Черкашина (відповідає за створення нових гідрогелевих матеріалів).

Біологічно активні антисептичні мікрогольчасті гідрогелеві патчі — проста та ефективна альтернатива ін’єкційним методам введення активних речовин та ліків. Вони дають можливість вводити препарати в організм людини, уникаючи травматизму шкіри та неприємних наслідків через постійні ін’єкції, мають антибактеріальний ефект та запобігають запаленню. Патчі також забезпечують швидку та пролонговану дію активних речовин та ліків. Продукт може використовуватися лікарями, військовими, медиками у польових умовах, спортсменами, пересічними громадянами, у сферах індустрії косметології та краси. Зараз він має особливу актуальність, оскільки в умовах війни пропонує просте та ефективне застосування:

Сьогодні в Україні немає виробництва аналогів, такі мікрогольчасті гідрогелеві патчі необхідно закуповувати за кордоном за високою ціною. А недорогі та доступніші китайські варіанти є неякісними і не задовольняють сучасним вимогам.

Стартап Gelbion вчених ХПІ спрямований саме на створення в Україні біологічно активних антисептичних мікрогольчастих гідрогелевих патчів. Ставши переможцем програми CIG R&D LAB, команда здобула грант на подальший розвиток свого проєкту.

Довідка:

Освітньо-стипендіальна програма CIG R&D Lab реалізована у межах меморандуму між НТУ «ХПІ» та CIG (Chernovetskyi Investment Group), що підписано у серпні 2018 року.

Вона складається з кількох етапів: 1-й — подання заявок; 2-й — презентація відібраних проєктів експертному журі, до складу якого входять представники ХПІ та CIG. За підсумками виступів визначаються команди-стипендіати, які працюють упродовж року над розвитком своїх стартапів; 3-й — визначення команди-переможця, яка отримує фінансування на розвиток свого проєкту.

За підсумками сезону 2018/2019 навчального року переможцями від НТУ «ХПІ» стали такі стартап-проєкти, як «Інноваційний проєкт: розробка технології виробництва люмінесцентної тротуарної плитки» та «Реконструкція та модернізація теплоенергетичного сектора Харкова». Лідери 2019/2020 навчального року — чат-бот психолог зі штучним інтелектом Elomia та проєкт Space Ceramic — технологія виробництва елітної лицьової цегли та керамічної черепиці з декоративним металевим покриттям. Переможці 2020/2021 навчального року — бездротова технологія передачі енергії на великі відстані з малими втратами WeLight та генератор озону для знезараження поверхонь та об’єктів Opty team. Серед найкращих проєктів 2021/2022 навчального року: TER-SAS — розробка, яка вирішує проблему утилізації стоків, що містять сульфатну кислоту; Pretty Ukraine — мобільний додаток для дітей про історію України з елементами гейміфікації; HuGP — технологія, яка допоможе перейти з неекологічних полімерних пакувальних матеріалів на екологічно безпечні.